Corp străin în ochi, cum să îl îndepărtezi. Când e cazul să te vadă un oftalmolog

corp strain in ochi - FOTO: Freepick
Un corp străin poate intra în ochi chiar și de la simpla adiere a vântului. Află cum trebuie să procedezi.

Corp străin în ochi poate însemna fir de praf, păr sau diferite substanțe. Murdăria îți intră în ochi sau îți strecori din greșeală lacul de unghii. Dar care este modul corect de a-ți curăța ochii?

Corp străin în ochi - simptome

Dacă vă intră un corp străin în ochi, poate fi puțin inconfortabil sau poate fi foarte dureros. Cel mai bun mod de a-l spăla depinde de corpul străin. Acționați rapid, astfel încât să puteți preveni orice deteriorare a ochiului și a vederii, arată WEB:MD.

Simptomele unui obiect străin în ochi:

- un sentiment de presiune sau disconfort

- o senzație că ceva este în ochiul tău

- dureri oculare

-durere când te uiți la lumină

- clipit excesiv

- roșeață sau sânge în ochi, arată Healthline.

Produse chimice

O mulțime de substanțe chimice de uz casnic vă pot răni ochii. Acestea includ înălbitor, detergenți de scurgere, îngrășăminte, detergent, produse de var cum ar fi tencuiala si ciment, dar și multe altele. În acest caz trebuie să urmați pașii:

Spălați. Clătiți ochiul cu apă rece sau soluție salină imediat timp de cel puțin 15 minute. Puteți face acest lucru printr-o chiuvetă sau la duș. Dacă purtați lentile de contact, scoateți-le, dar nu încetați să vă clătiți ochiul în timp ce îndepărtați lentilele.

Obțineți sfaturi. Când terminați clătirea, apelați la un medic oftalmolog. Acesta vă poate spune ce să faceți în continuare, pe baza substanței chimice care v-a intrat în ochi. Pentru lucruri precum săpun și șampon, o clătire bună este probabil tot ce veți avea nevoie. Dacă nu sunteți sigur, apelați la specialiști, mai arată WEB.MD.

Vezi și:

Puroi sau mucus

Puroiul sau mucusul se poate usca într-o crustă care poate mâncărime. Acesta poate proven de la o răceală sau alergii. Sau s-ar putea să aveți o conductă lacrimală blocată sau probleme cu glandele uleioase din pleoape, ceea ce poate bloca funcționarea ochiului.

Iată ce trebuie să faceți:

Puneți un prosop cald și umed pe ochiul închis timp de câteva minute. Încălziți prosopul din nou cu apă. Apoi luați dischete de bumbac umede și calde sau un colț al unui prosop și ștergeți ușor ochiul închis din colțul interior până în colțul exterior. Repetați cu dischete noi de bumbac până când ochiul este curat.

Nu răspândiți infecția. Utilizați un prosop nou pentru fiecare ștergeți dacă aveți o infecție, astfel încât să nu transferați infecția de la un ochi la altul.

Vezi și: Puiul și curcanul, bogate în proteine. Care este mai sănătos

Murdărie sau resturi

Din când în când, vântul poate purta fire de praf sau alte mizerii care să vă intre în ochi.

Folosește-ți lacrimile. Trageți ușor pleoapa superioară în jos, astfel încât să atârne peste genele inferioare. Clipiți de câteva ori. Acest lucru ar putea poate alunga obiectul din ochi.

Spălați ochiul. De asemenea, vă puteți clăti ochiul cu apă rece dintr-o chiuvetă. Fă-o atât timp cât ai nevoie.

Ștergeți. Dacă vedeți obiectul mic pe globul ocular, puteți încerca să-l scoateți glisând ușor cu un prosop umed. Nu scormonițo. Și nu faceți acest lucru dacă obiectul este blocat în ochi.

Nu freca. Acest lucru poate împinge murdăria sau resturile mai adânc în ochi.

Vezi și: Proteza dentară, cum te obișnuiești cu ea și ce să nu mănânci. Remus Grecea: Veţi avea o senzaţie incomodă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui

Când să vezi un doctor

Veți avea nevoie, probabil, de îngrijire medicală dacă aveți:

- Probleme cu vederea sau deschiderea ochiului

- Durere

- Roșeață în partea albă a ochiului

- Ochi care este deranjat de lumina puternică

Dacă aveți un obiect străin în ochi, diagnosticul și tratamentul prompt vă vor ajuta să preveniți infecția și pierderea potențială a vederii. Acest lucru este deosebit de important în cazurile extreme sau intraoculare.

Tratament

Dacă primiți tratament de la medicul dumneavoastră, este posibil să urmați o examinare care include următorii pași:

- O picătură anestezică va fi utilizată pentru a amorți suprafața ochiului.

- Colorantul fluorescein, care strălucește sub o lumină specială, va fi aplicat pe ochi sub formă de picătură. Colorantul dezvăluie obiecte de suprafață și abraziuni.

- Medicul dumneavoastră va folosi o lupă pentru a localiza și elimina orice obiecte străine.

-Obiectele pot fi îndepărtate cu un tampon de bumbac umed sau spălate cu apă.

- Dacă tehnicile inițiale nu reușesc să îndepărteze obiectul, medicul dumneavoastră poate utiliza ace sau alte instrumente.

- Dacă obiectul străin a provocat abraziuni corneene, medicul dumneavoastră vă poate da un unguent antibiotic pentru a preveni infecția.

- Pentru abraziuni corneene mai mari, pot fi administrate picături oftalmice care conțin ciclopentolat sau homatropină pentru a menține pupila dilatată. Spasme musculare dureroase ar putea apărea, mai notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel