Coronavirus: cum îl afectează umiditatea

Coronavirus
Un imunobiolog de la Yale susține că o umiditate de 40-60% ar fi suficientă pentru a împiedica răspândirea COVID-19.

Imunobiologul Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale, scrie, într-un studiu despre legătura dintre focarul viral și sezon. Cercetarea acestuia susține că doi factori principali contribuie la conexiunea dintre cele două: modificările parametrilor de mediu și ale comportamentului uman. Cu alte cuvinte, diferențele de temperatură și umiditate afectează cât de stabili și transmisibili sunt virușii. În lucrare se explică modul în care aerul rece și uscat din timpul iernii poate afecta transmisibilitatea noului coronavirus.

Cercetătorii de la Yale susțin că atunci când aerul rece și uscat vine în interior și este încălzit, umiditatea relativă în interior scade cu aproximativ 20%. Iar o astfel de scădere a umidității face mai ușor "călătoriile" virale transmise în aer. Testele pe șoareci au arătat că răspunsul imun la virusuri este mai puțin eficient în condiții mai uscate. Un studiu a sesizat că, în medii cu 10-20% umiditate relativă, rozătoarele „au cedat mai rapid la infecția cu virusul gripei decât cele adăpostite cu 50% umiditate relativă", conform medicalnewstoday.

Însă, cercetătorii remarcă faptul că o umiditate prea mare în exterior poate susține și răspândirea virală. Un astfel de exemplu e în zonele tropicale unde picăturile aeriene care conțin virusul cad pe suprafețele interioare, iar virusul poate supraviețui pentru perioade mai lungi. Imunobiologul citat subliniază că oamenii pot transmite virusul în orice moment al anului prin contactul unul cu celălalt și cu suprafețele contaminate. „Nu contează dacă locuiești în Singapore, India sau Arctic, trebuie totuși să te speli pe mâini și să practici distanțarea socială", avertizează prof. Iwasaki.

Cercetarea acestuia și a echipei conduse de el a demonstrat că o umiditate relativă de 40-60% este ideală pentru "prinderea" virusului și împiedicare răspândirii lui. Alte studii, tot pe șoareci, susțin că un mediu de umiditate relativă de 50% a contribuit la un răspuns imun eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel