Coronavirus: CE a semnat un contract pentru sotrovimab, un tratament de anticorp monoclonal contra COVID-19. E deja aprobat în SUA

Fiole
Ieri, Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziții comune cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), o terapie de anticorp monoclonal de investigație, dezvoltată în colaborare cu biotehnologia VIR. Sotrovimab a primit deja, la sfârșitul lunii mai, autorizație de utilizare de urgență de la FDA înSUA pentru tratamentul COVID-19 ușor până la moderat la adulți cu risc crescut, la copii peste 12 ani și la adolescenți

Acest contract semnat de Comisia Europeană pentru sotrovimab face parte din primul portofoliu de cinci terapii promițătoare anunțat de CE în iunie 2021 și este în prezent în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

16 state membre UE participă la acest contract pentru achiziționarea a până la 220.000 de tratamente. Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienților cu coronavirus cu simptome ușoare care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc crescut de COVID-19 sever. 

Studiile în curs sugerează că tratamentul precoce poate reduce numărul pacienților care progresează la forme mai severe și necesită spitalizare sau internare în unitățile de terapie intensivă, se arată într-un comunicat al Comisiei (link direct comunicat).

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară al CE, a declarat: „Ne-am angajat în strategia noastră terapeutică COVID-19 să avem cel puțin trei noi terapii autorizate până în octombrie. Acum livrăm un al doilea contract cadru care aduce pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, medicamentele sigure și eficiente vor juca un rol esențial în revenirea Europei la un nou normal”.

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Se atașează la proteina spike și astfel blochează atașarea virusului la celulele umane. 

Conform contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831) dacă și când este necesar, după ce a primit fie autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație de comercializare (condiționată) la nivelul UE de la Agenția Europeană pentru Medicamente.

Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale în valoare de peste 12 miliarde EURO. 

Sotrovimab a primit o autorizație de utilizare de urgență de la FDA pentru a facilita disponibilitatea și utilizarea acestui anticorp monoclonal de investigație pentru tratamentul COVID-19 în SUA.

Anticorpul monoclonal cu doză unică este destinat pentru tratamentul COVID-19 ușor până la moderat la adulți și la copii și adolescenți (cu vârsta de 12 ani și peste cu o greutate de cel puțin 40 kg), cu rezultate pozitive ale testării virale directe a SARS-CoV-2 și care prezintă un risc ridicat de progresie la COVID-19 sever, inclusiv spitalizare sau deces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel