Cordonul ombilical, tăiat cu întârziere. Ce efecte are asupra bebelușului

Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului
Tăierea cordonului ombilical la unu, până la trei minute după naștere este recomandarea OMS. Acest lucru permite îmbunătățirea sănătății la bebeluș.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tăierea cordonului ombilical cu o mică întârziere, adică nu mai devreme de 1 minut după naștere. Acest lucru este recomandat pentru îmbunătățirea sănătății mamei și a copilului și a rezultatelor nutriționale.

Întârzierea tăierii cordonului permite continuarea fluxului de sânge între placentă și nou-născut, ceea ce poate reduce anemia la sugari timp de până la șase luni după naștere. Acest lucru poate fi deosebit de relevant pentru sugari care trăiesc în zone cu resurse reduse, cu acces redus la alimente bogate în fier.

Altfel spus, clamparea prea devreme a cordonului ombilical reduce cantitatea de sânge transferată la bebeluș, afectând nivelul de fier din sângele acestuia. Fierul este important pentru dezvoltarea creierului și a copilului.

 Recomandare valabilă când nu sunt probleme la naștere

Recomandarea se referă la copiii nou-născuți sau copiii prematuri care nu necesită ventilație cu presiune pozitivă. Atunci când este necesară ventilație cu presiune pozitivă, cordonul trebuie clampat pentru a permite o ventilație eficientă.

Copiii nou-născuți care nu respiră spontan după naștere ar trebui să fie stimulați prin frecarea spatelui de 2-3 ori înainte de fixarea cablului și inițierea ventilației cu presiune pozitivă. Tăierea cordonului cu întârziere (efectuată la aproximativ 1-3 minute după naștere) este recomandată pentru toate nașterile, în timp ce se inițiază o îngrijire neonatală esențială simultană, cu excepția cazului în care nou-născutul este asfixiat și trebuie mutat imediat pentru resuscitare.

Baza de dovezi pentru recomandări privind momentul optim al tăierii cordonului ombilical pentru prevenirea hemoragiei postpartum include atât nașteri vaginale, cât și naștere prin cezariană. 

Nu prezintă risc la mamele seropozitive

Unii profesioniști sunt preocupați de faptul că, în timpul separării placentare, o placentă parțial detașată ar putea fi expusă la sângele matern și acest lucru ar putea duce la o micro-transfuzie a sângelui matern către copil. Dovezile arată că beneficiile întârzierii tăierii cordonului timp de 1-3 minute depășesc riscurile de transmitere a virusului HIV. Testul HIV trebuie oferit intrapartum.

OMS recomandă ca toate femeile gravide seropozitive și care alăptează și sugarii lor să primească medicamente antiretrovirale (ARV) adecvate pentru prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt.

Astfel, beneficiile dovedite de întârzierea de cel puțin 1-3 minute la tăierea cordonului sunt mai mari decât efectele dăunătoare, teoretice și nedovedite.

Tăierea întârziată a cordonului este recomandată chiar și femeilor care trăiesc cu HIV sau femeilor cu status HIV necunoscut. Starea HIV trebuie stabilită la naștere, dacă nu este deja cunoscută, iar femeile HIV pozitive și sugarii ar trebui să primească medicamente ARV adecvate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel