COPAC: Cât de periculos este cancerul colorectal și unde îți faci teste FIT și colonoscopii gratuite în București-Ilfov

Analize
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice atrage atenția că o investigație medicală – colonoscopia – făcută la timp te poate salva în cazul uneia dintre cele mai răspândite forme de cancer, cel coloretal. Iată cum îți poți face teste FIT și colonoscopii gratuite în București și Ilfov, pentru detectarea acestui tip de cancer, cu specialiștii de la Spitalul Militar Central:

Deși unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, cu o rată de mortalitate ridicată, în special din cauza depistării tardive, studiile arată că diagnosticarea și tratarea în stadii precoce a cancerului colorectal (CCR) cresc semnificativ speranța de viață și șansele de vindecare. 

„Majoritatea cazurilor de CCR sunt asociate apariției unor polipi pe mucoasa colonului sau a rectului. Anumite tipuri de polipi pot evolua în timp în cancer colorectal. Detectarea din timp a acestora si îndepărtarea lor duc la o importantă reducere a incidenței CCR și a mortalității. În stadiile incipiente, CCR poate fi vindecabil, însă pentru că nu există simptome care să indice existența acestuia, screeningul reprezintă cea mai bună șansă pentru persoanele afectate”, se arată într-un comunicat al COPAC. 

Supraviețuirea la 5 ani pentru cancerul depistat în stadiul I este de 90%. Aproximativ 38% dintre pacienți sunt diagnosticați în acest stadiu. Dacă CCR s-a extins la țesuturile sau organele adiacente leziunii sau/și la ganglionii limfatici regionali, rata de supraviețuire la 5 ani este de 72% și scade la 14% atunci când s-a răspândit în zone îndepărtate ale corpului, arată datele oficiale. 

Cum se despitează

Screeningul pentru CCR se poate realiza prin diverse metode, acestea fiind împărțite în două mari categorii: detectarea sângelui din materiile fecale (FOBT, FIT, Test ADN din materiile fecale) și teste structurale (colonoscopia, sigmoidoscopia, colonoscopia virtuală). Deși invazive, testele din ultima categorie au avantajul de a permite atât detectarea, cât și îndepărtarea polipilor. 

Un studiu realizat în Austria și publicat în 2019 a urmărit să analizeze eficacitatea pe termen lung, alternativele cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor, precum și implicațiile negative ale diverselor tipuri de screening pentru CCR. Potrivit acestui studiu, cele mai eficiente variante sunt realizarea de teste FIT anual sau de colonoscopii o dată la zece ani. De asemenea, același studiu a indicat că oricare variantă de screening pentru CCR este mai eficientă din punct de vedere al costurilor și poate chiar reduce costurile asociate îngrijirilor medicale, comparativ cu situația în care nu se realizează nici o formă de screening. Mai mult, se estimează că, prin testul FIT anual, o persoană poate câștiga 26 de săptămâni de viață și  21 de săptămâni prin colonoscopie.

De asemenea, este important de reținut că riscul de moarte din cauza CCR este cu 67% mai mic în cazul persoanelor care au folosit colonoscopia ca metodă de screening, comparativ cu persoanele care nu au trecut prin screening.

Privind retrospectiv putem privi mai departe cu optimism deoarece statisticile din Statele Unite ale Americii arată că screeningul și îmbunătățirea tratamentelor de-a lungul timpului a redus rata de mortalitate a CCR cu 55% din 1970 până în anul 2018. 

Unde îți faci teste gratuite în  București-Ilfov

În cadrul proiectului ROCCAS II, se vor realiza gratuit 50.001 teste FIT și 2.104 de colonoscopii, în cazul unui rezultat pozitiv la testul FIT.

„Ajută-ne ca să te putem ajuta! Solicită medicului de familie înscrierea în programul de screening pentru cancerul colorectal!”, notează COPAC.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România - COPAC, a demarat, începând cu data de 22.07.2020, proiectul „ROCCAS II București-Ilfov”.

Proiectul are ca obiectiv general creșterea accesului la asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

Contact:

Coordonator medici de familie: Dr. ȘTEFANI Constantin - Telefon: 021.319.30.51 / int: 802
Coordonator medici de familie: Dr. BERBEC Sorin - Telefon: 021.319.30.51 / int: 781
email: [email protected]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel