Prediabetul este un semnal de...
Prima vizită la medicul ginecolog trebuie să aibă loc ”măcar în jurul vârstei de 18 ani sau în momentul în care femeia plănuiește să își înceapă viața sexuală”, susțin ginecologii. Însă puține sunt femeile care trec pragul unui cabinet și după ce au născut, fapt ce poate duce la o posibilă diagnosticare tardivă a cancerului de sân ori a cancerului ginecologic, de col uterin sau de ovare.
De altfel, medicii recomandă ca după începerea vieții sexuale controalele ginecologice să se facă anual, ecografia mamară să fie realizată după vârsta de 30 de ani, iar mamografia mamară după 40 de ani, și acestea din urmă tot anual, în lipsa simptomelor.
”Controalele trebuie făcute la timp. Consultul clinic genital trebuie făcut la un an de zile. De screening, deci fără să aibă patologii. Și ecografia transvaginală. Cu aceeași ocazie se recoltează și Papanicolau, care aduce elemente de diagnostic cu privire la un cancer de col, pentru că știm foarte bine că acesta se manifestă la început prin modificări precanceroase cervicale, care se văd la Papanicolau”, a declarat dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie, la Pro TV.
Testul Papanicolau este un examen care stabilește foarte precoce apariția cancerului de col uterin, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor și care apare adesea între 35 și 50 de ani.
Vezi și: Aspartamul, asociat cu creșterea anxietății. Cercetător, avertisment: A fost complet neașteptat
Ecografia transvaginală arată atât starea ovarelor, cât și starea endometrului, acea mucoasă care se elimină la menstruație. Ecografia transvaginală este cea mai folosită investigație imagistică în ginecologie, este sigură, neiradiantă și nedureroasă.
”Vezi că este un endometru mai îngroșat decât ar trebui să fie sau vezi în menopauză un endometru îngroșat când el trebuie să fie foarte subțire, 2-4 mm”, a mai spus medicul ginecolog.
Ecografia transvaginală poate diagnostica tumori benigne, cum ar fi fibromul uterin, polipii endometriali sau chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvină și endometrioza, boala tăcută ce lasă leziuni la una din 10 femei și care poate duce la infertilitate.
Pe lângă controlul ginecologic, propriu-zis, în timpul unei vizite la ginecolog se realizează și ecografia mamară, precum și mamografia, care au menirea de a asigura că femeia este bine sau după caz, să poată depista eventualele probleme încă de timpuriu și pentru a le putea gestiona.
Trebuie menționat că atât ecografia mamară, cât și mamografia se vor efectua la controlul anual, după 30 de ani, respectiv după 40 de ani, sau ori de câte ori este nevoie. Cele două proceduri nu sunt dureroase, mamografia dă însă o senzație de disconfort pentru un timp după efectuarea acesteia.
Mamografia şi ecografia mamară sunt două investigaţii imagistice cu valoare complementară în depistarea precoce a cancerului mamar, acest tip de cancer fiind cel mai frecvent tip de cancer în România şi în Europa (25 % din toate cancerele nou diagnosticate în 2019, urmat de cancerul de colon 12 % şi cancerul de col uterin 9 %), notează Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Dr. Victor Babeș.
Mamografia depistează focare de microcalcificări maligne ca prim semn în cancerul ductal, care este cel mai frecvent din toate tipurile de cancer mamar, înainte ca ecografia sau examenul RMN mamar să deceleze modificări.
Realizând o mamografie simplă anuală, se poate depista cancerul ductal încă din stadiul 0 prin depistarea focarelor de microcalcificări, chiar şi cu 1 - 2 ani înaintea celorlalte metode, ecografie sau RMN mamar, care depistează boala neoplazică abia în stadiul tumoral (invaziv, tumori de la 5 mm), acest interval de timp câştigat în faţa unui alt stadiu de boală necesitând tratamente mult mai simple şi crescând considerabil şansele la viaţă.
Ce trebuie reținut este faptul că cele două investigații, mamografia și ecografia mamară nu se exclud sau nu se înlocuiesc una pe cealaltă, ci fiecare acoperă o anumită parte a spectrul de diagnostic în cancerul mamar.
Screening-ul mamar trebuie realizat o dată pe an de femeile de peste 40 de ani. În anumite condiții acesta poate fi realizat și mai devreme.
Screening cu RMN și substanță de contrast
Screening cu ajutorul RMN-ului cu substanță de contrast este recomandat în cazul femeilor cu sâni denși. Densitatea sânului este un factor de risc independent în dezvoltarea cancerului de sân cu sensibilitate de detecție scăzută la screeningul prin mamografie. Aproape 26% dintre cazurile de cancer la femeile aflate la menopauză au fost depistate la cele cu sâni denși. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...