Contraceptivele hormonale dublează riscul de glaucom. STUDIU

Contraceptive orale, anticonceptionale. Foto: Pixabay
O nouă analiză arată că femeile care folosesc contraceptive hormonale ar trebui să facă un control oftalmologic dacă au modificări vizuale, pentru că aceste medicamente, în anumite condiții, pot dubla riscul de glaucom. 

Femeile care utilizează în prezent contraceptive hormonale se confruntă cu un risc de peste 2 ori mai mare de a dezvolta glaucom, potrivit unei analize a dosarelor medicale electronice pentru femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani, din 2008 până în 2018. 

Analiza publicată în jurnalul British Journal of Clinical Pharmacology (link direct analiză) a inclus 2.366 de femei care a dezvoltat glaucom și 9.464 de femei în  grupul de control.

Deși utilizatorii actuali de contraceptive hormonale pot avea un risc mai mare de a dezvolta glaucom, riscul lor este totuși scăzut, atrag atenția cercetătorii. 

De asemenea, un risc crescut nu a fost observat la femeile care au folosit în trecut contraceptive hormonale.

Cercetătorii au constatat că femeile cu mai mult de patru rețete pentru contraceptive hormonale în ultimii doi ani au avut un risc mai mare de a dezvolta glaucom decât cele care au luat una sau două rețete.

„Riscul de glaucom de la contraceptivele hormonale este scăzut și nu ar trebui să descurajeze femeile să ia aceste medicamente. Dar femeile care utilizează contraceptive hormonale și care suferă modificări vizuale ar trebui să aibă aceste simptome examinate de un oftalmolog”, a explicat autorul principal al analizei, farmacistul Mahyar Etminan, de la Universitatea din British Columbia, Canada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel