Ai grijă cum îți sufli nasul când...
Vezi și: Niacina, vitamina care scade colesterolul
Un studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie a adus în atenție o descoperire surprinzătoare privind legătura dintre consumul de ouă și riscul de accident vascular cerebral. Studiul, realizat pe un eșantion de 418.000 de persoane din nouă țări europene, a constatat că un consum mai mare de ouă este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic, dar nu și cu accidentul vascular cerebral ischemic.
Potrivit cercetătorilor, pentru fiecare 20 de grame suplimentare de ouă consumate pe zi, riscul de accident vascular cerebral hemoragic crește cu 25%. Aceasta se traduce în aproximativ 0,66 cazuri suplimentare la 1000 de persoane (sau aproximativ două cazuri la 3000 de persoane) în decurs de zece ani. Studiul a arătat că, în medie, consumul de ouă în rândul participanților era de sub 20 de grame pe zi, echivalentul a aproximativ un ou de dimensiuni mari.
Cercetătorii sugerează că asociațiile găsite între consumul de ouă și accidentul vascular cerebral pot fi explicate în parte prin efectele acestora asupra tensiunii arteriale și colesterolului. Un ou mare conține aproximativ 186 mg de colesterol, o cantitate semnificativă, având în vedere că persoanelor cu colesterol ridicat li se recomandă să limiteze consumul de colesterol la aproximativ 300 mg pe zi.
Vezi și: Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Este important de menționat că impactul ouălor asupra sănătății rămâne un subiect controversat. De exemplu, un alt studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție a constatat că consumul moderat de ouă nu are un impact semnificativ asupra riscului de boală coronariană și poate chiar reduce riscul de accident vascular cerebral cu 12%.
Acest studiu a revizuit cercetările din perioada 1982-2014, cu un total de 308.000 de persoane, și a sugerat că un ou pe zi este asociat cu o scădere a riscului de accident vascular cerebral.
Vezi și: Cum se iau, de fapt, antibioticele. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Durata trebuie să fie optimă
Ouă - FOTO: Freepik@grmac
Cercetătorii subliniază că studiul evidențiază o corelație mai degrabă decât o relație cauzală clară, indicând că este necesară o cercetare suplimentară pentru a înțelege mai bine această legătură. De asemenea, este posibil ca persoanele care consumă ouă regulat să adopte și alte obiceiuri alimentare și de viață favorabile.
În ciuda temerilor legate de colesterol, ouăle sunt considerate un aliment „bogat în nutrienți”, oferind proteine, acizi grași esențiali, antioxidanți, vitamine și minerale. Cercetătorii recomandă evaluarea ouălor ca un întreg și nu doar pe baza unui singur element, cum ar fi colesterolul. De asemenea, trebuie avut în vedere că cercetările s-au bazat pe informații autodeclarate despre dietă și stilul de viață, care nu sunt întotdeauna exacte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ai grijă cum îți sufli nasul când...
Durerea este un fenomen complex,...
Dieta mediteraneană, cu accent pe...
Când primești diagnosticul de cancer la sân sau doar suspiciunea...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Fructoza din surse procesate poate favoriza creșterea tumorilor...
Un studiu recent a demonstrat că...