Consum „sigur” de alcool nu există. Riscul de accident vascular cerebral crește de la primul pahar

Consumul de alcool FOTO: pexels.com
Până acum s-a crezut că un consum moderat de alcool - adică un pahar sau două pe zi - scade riscul de accident vascular cerebral, comparativ cu a nu bea deloc sau cu a bea mai mult. Dar un nou studiu, are a implicat peste 161.000 de adulți, arată că din secunda în care ai băut prima înghițitură de alcool, riscul de AVC începe instant să crească. 

Nu există consum moderat de alcool atunci când vine vorba de un accident vascular cerebral. Contrar credințelor de până acum, că una sau două băuturi pe zi ar fi protejat împotriva accidentului vascular cerebral, un nou studiu constată că riscul de AVC crește uniform cu fiecare băutură consumată.

Constatările studiului, publicate online pe 4 aprilie de The Lancet, provin din analiza a peste 161.000 de adulți chinezi, care și-au raportat obiceiurile în legătură cu consumul de alcool și care au fost urmăriți pe o perioadă de 10 ani.

Ei au fost, de asemenea, testați pentru a vedea dacă au două variații genetice comune în populațiile asiatice, ALDH2-rs671 și ADH1B-rs1229984, care modifică metabolismul alcoolului și cantitatea de alcool consumată, provocând și o reacție de înroșire a feței. 

Nu există „cantitate sigură”

Dintre subiecți, numai 2% dintre femei au raportat consum de alcool, comparativ cu 33% dintre bărbați, motiv pentru care constatările se concentrează în principal asupra bărbaților.

Variațiile genetice au afectat cantitatea de alcool consumată, care a fost de la zero la patru băuturi pe zi. Deoarece variațiile nu au legătură cu alți factori de stil de viață, cum ar fi fumatul, cercetătorii au reușit, cu ajutorul lor, să analizeze relația cauză-efect între alcool și AVC.

Alcoolul consumat moderat (1-2 pahare pe zi) nu protejează împotriva accidentului vascular cerebral așa cu se credea, dar în schimb, pare să crească riscul, în comparație cu cei care nu au au băut deloc.

În aceasta populație, alcoolul a contribuit la 8% din toate accidentele vasculare cerebrale cauzate de un cheag în creier (AVC ischemic) și 16% din accidentele vasculare cerebrale cu sângerare (AVC hemoragic), potrivit autorilor studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel