Consiliul Concurenței amendează GSK. Decizia finală, posibil în instanță

Consiliul Concurenței a decis sancționarea companiei Glaxo Smithkline în cazul Seretide. Glaxo ar putea contesta în instanță această amendă. Decizia de retragere de pe piață a produsului a fost consecința politicii de prețuri din România. GSK a respectat angajamentul de a continua livrările pe piața românească timp de doi ani, din 2017 în 2019, dar prețul din CANAMED a expirat începând din 7 noiembrie 2019.

”Consiliul Concurentei a sancționat GlaxoSmithKline (GSK) SRL cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziţie dominantă, se susține într-un comunicat al instituției. Consiliul Concurenței a încheiat, în 2017, o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al GSK, după ce compania și-a asumat o serie de angajamente referitoare la
medicamentele Avodart și Seretide, pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială. Astfel, GSK era obligată sa furnizeze cele două medicamente pe piața din România timp de doi ani, în cantități care să acopere cererea pacienților, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente. În urma monitorizării implementării angajamentelor, Consiliul Concurentei a constatat nerespectarea parțială a acestora, prin încetarea comercializării a trei forme ale produsului Seretide înainte de termenul prevăzut, de doi ani. Practic, prin acțiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, scrie Consiliul Concurenței.

 

Prețul din CANAMED, expirat începând din 7 noiembrie 2019

”Compania GSK consideră, fără echivoc, că a respectat cadrul legal și de reglementare și și-a îndeplinit angajamentele comunicate de Consiliul Concurenței prin Decizia nr. 84/2017. GSK a acționat, în mod constant, cu bună credință, atât în contextul investigației inițiate în 2013, cât și în perioada de monitorizare a angajamentelor asumate prin decizia din 2017. Obligațiile legale și angajamentele asumate sunt deosebit de importante pentru GSK iar, pentru întreaga perioada în care a deținut dreptul de comercializare, GSK consideră că a respectat cadrul legal și de reglementare și și-a îndeplinit angajamentele comunicate de Consiliul Concurenței. În linie cu legislația românească în domeniu, Ministerul Sănătății are dreptul exclusiv de a respinge prețul propus de producători pentru medicamentele cu prescriere medicală și, în consecință, producătorul este obligat să întrerupă comercializare acelor molecule pe piață din România, în sistem de rambursare. Astfel, ca urmare a deciziei Ministerul Sănătății de a respinge prețul propus, prețul din CANAMED pentru anumite molecule din portofoliul GSK pentru boli respiratorii a expirat, începând cu data de 7 Noiembrie 2019. Compania GSK are ca principală preocupare sănătatea pacienților și a informat, cu prioritate, medicii specialiști în legătură cu opțiunile alternative de tratament disponibile pentru pacienți. Pacienții au avut, în tot acest timp, acces la mai multe opțiuni de tratament atât molecule inovative, cât și generice. Compania GSK consideră că argumentele existente susțin faptul că nu au fost încălcate angajamentele asumate cu Consiliul Concurentei și își rezervă dreptul de a întreprinde orice acțiune necesară în justiție pentru a-și apară drepturile și interesele”, se arată în reacția GSK la întrebările presei asupra acestui subiect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel