Confuzia mentală: un simptom frecvent al depresiei. Cum influențează depresia procesele cognitive și deciziile

Confuzia mentala Foto: Freepik @alenabutor
Confuzia mentală este un simptom frecvent al depresiei, afectând concentrarea, memoria și capacitatea de rezolvare a problemelor, dar tratamentul poate aduce îmbunătățiri semnificative.

Vezi și: Cum recunoști trăsăturile tulburării de personalitate narcisistă. Navigarea relațiilor toxice cu o persoană narcisistă

Confuzia mentală este un termen pentru afectarea cognitivă, care afectează gândirea clară, concentrarea, memoria și atenția. Aceasta poate apărea după o boală, ca efect secundar al medicamentelor sau ca simptom al unei afecțiuni subiacente.

Simptomele includ dificultăți de concentrare, confuzie, oboseală, uitare, pierderea firului gândirii, epuizare mentală, lipsa cuvintelor potrivite, lentoarea procesului de gândire și a timpului de reacție și probleme de atenție. Un medic poate ajuta la determinarea cauzei confuziei cerebrale și poate ajuta persoanele să se simtă mai mult ca ele însele. Aceasta poate fi, de asemenea, un efect secundar al medicamentelor sau o afecțiune subiacentă.

Simptomele depresiei clinice includ dificultăți cognitive, cum ar fi rezolvarea problemelor, reamintirea informațiilor și concentrarea asupra sarcinilor, adesea denumite „ceață cerebrală”. Acest termen se referă la dificultăți treptate sau bruște în gândire, timp de reacție, memorie, învățare și abilități de funcționare executivă.

Aceste dificultăți sunt frecvente la persoanele cu depresie clinică, în special atunci când nu sunt tratate, și pot afecta capacitatea de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor.

Simptomele confuziei provenite din depresie

Confuzia cerebrală, cunoscută și ca disfuncție cognitivă, este un simptom comun al depresiei. Aceasta se poate manifesta prin dificultăți de atenție, probleme de memorie, probleme de funcționare executivă, timpi de reacție întârziați și dificultăți de comunicare verbală. Alte simptome posibile includ senzația de distragere a atenției și nerespectarea instrucțiunilor.

Depresia poate avea și alte cauze, cum ar fi starea de spirit scăzută, reducerea plăcerii activităților, scăderea energiei și a motivației, modificări ale apetitului, ale tiparelor de somn, ale tiparelor de mișcare, provocări cognitive și gânduri de automutilare și de moarte.

Citește și: Mituri și adevăruri despre zahărul din fructe. De ce fructoza din fructe nu este la fel de dăunătoare ca zahărul

Foto: Freepik @shurkin_son

Pentru a primi un diagnostic de depresie, un medic trebuie să identifice cel puțin cinci din cele nouă simptome formale prezente în cea mai mare parte a zilei, în majoritatea zilelor, timp de cel puțin două săptămâni consecutive.

Simptomele formale ale depresiei includ starea de spirit scăzută, reducerea plăcerii activităților, scăderea energiei și a motivației, modificări ale apetitului, ale tiparelor de somn, ale tiparelor de mișcare, dificultăți cognitive și gânduri de automutilare și de moarte.

Dacă un medic nu poate determina depresia ca fiind cauza ceții cerebrale, acesta poate explora alte opțiuni, cum ar fi disfuncția tiroidiană, anxietatea și leziunile cerebrale. Este important să rețineți că nu toate persoanele cu depresie vor prezenta aceleași simptome cognitive sau aceeași intensitate.

Tratament

Ceața cerebrală este adesea asociată cu depresia, iar tratamentul poate ajuta la ameliorarea acesteia. Depresia netratată poate duce la simptome mai intense și persistente. Prima linie de tratament pentru depresie este psihoterapia, care include terapia cognitiv-comportamentală (CBT), activarea comportamentală, psihoterapia interpersonală, terapia comportamentală dialectică, terapia psihodinamică și terapia de acceptare și angajament.

Pentru simptomele severe sau persistente, medicii pot recomanda antidepresive.

Modificările stilului de viață, cum ar fi activitatea fizică zilnică, tehnicile de gestionare a stresului, limitarea consumului de cofeină, alcool și zahăr și o dietă bogată în nutrienți, pot fi, de asemenea, utile.

Disfuncția cognitivă sau ceața cerebrală pot persista chiar și după tratamentul depresiei sau atunci când simptomele nu răspund la tratamentele tradiționale. Unele cercetări sugerează că medicamente precum modafinil, vortioxetină și donepezil pot ajuta la ameliorarea simptomelor cognitive în unele cazuri.

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina tratamente eficiente pentru confuzia cerebrală persistentă după depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel