Schimbările extreme de temperatură...
Despre creierul uman sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce se știe cu siguranță dezvăluie, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. dr. Jean Ciurea, neurochirurg și cercetător în domeniul neuroștiințelor.
Creierul „este sediul conștiinței de sine, sediul personalității, al gândurilor și al trăirilor afectiv-emoționale. Creaționist sau evoluționist, creierul rămâne cea mai performantă structură materială cunoscută pe suprafața acestei planete. Produsul evoluției, dar mai ales al educației, creierul uman se comportă adaptativ în funcție de situații”, explică prof. dr. Jean Ciurea.
Specialistul continuă: „Omul este definit ca fiind o ființă cu darul vorbirii, al înțelegerii cuvintelor scrise și vorbite și cu capacitatea de a făuri unelte. Una din problemele majore cu care se confruntă generațiile actuale este sporirea capacităților intelectuale. Foarte mulți dintre tineri încearcă să-și sporească performanța în timpul sesiunii prin metode artificiale, cum ar fi medicamente. Însă cu un anumit fel de antrenament, cu adevărat, memoria poate fi antrenată. Rațiunea și judecata clară sunt greu de antrenat, ele sunt în cele mai multe cazuri un dar”.
Ce am putea să facem concret pentru stimularea capacităților intelectuale?
Conf. dr. Jean Ciurea atrage atenția că în viața cotidiană „ne lovim adesea de stres, care se asociază de multe ori cu anxietatea și uneori poate să ajungă la depresie”. Acest fenomen poate fi compensat prin diferite mecanisme de protecție. Somnul este un element esențial pentru refacerea cerebrală, dar și alimentația și exercițiul fizic sunt importante, subliniază cercetătorul.
„Serotonina este un neurotransmițător care are un rol important în contrabalansarea depresiei. Prozac a fost un medicament în vogă acum câțiva ani și care realiza tocmai această modificare a dispoziției. În momentul de față ar trebui apelat la serotonine și la endorfine care pot fi obținute prin exerciții”, susține conf. dr. Jean Ciurea.
Persoanele care fac sport își pot obține starea de bine datorită stimulării secreției de serotonină și endorfine.
Urmărește răspunsul complet în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...