Colica renală, urgență medicală.  Dr. George Burlacu: Este simptomul care ne îngrijorează

colica renala - FOTO: Freepik
Colica renală este caracterizată de dureri severe, care pot varia în intensitate și pot fi resimțite în partea inferioară a spatelui sau în partea laterală a abdomenului. Dr. George Burlacu a explicat care este, de fapt, simptomul alarmant.

Colica renală, cunoscută și sub numele de "pietre la rinichi" sau "litiază renală", este o afecțiune dureroasă care apare atunci când o piatră se formează și se mișcă în tractul urinar, în special în uretere (conductul care leagă rinichii de vezica urinară). Aceste pietre sunt acumulări solide de minerale și săruri care se pot forma în rinichi și pot varia în dimensiune de la particule fine de nisip până la pietre mai mari, de dimensiunea unui bob de mazăre sau chiar mai mari.

Colica renală, afecțiunea frecventă în rândul pacienților

Dr. George Burlacu, medic specialist cu competențe în medicina de Urgență, a explicat ce este, de fapt, colica renală și ce o cauzează. 

"Colica renală este o afecțiune foarte frecventă pentru prezentarea la orice cameră de gardă. Nu e zi în care să nu vedem un pacient cu colică renală. Reprezintă o durere a rinichiului sau a ureterului, a furtunașelor care leagă vezica de rinichi. Asta înseamnă colica renală. I se mai spune colică nefritică sau, în popor, se folosește termenul durere de rinichi. 

Cauzele sunt mai multe. De departe cel mai frecvent este cauzată de litiaza renală, adică pietrele la rinichi, care pot fi fie în rinichi și blochează rinichiul undeva la evacuare sau pe căile urinare, pe ureter",  a explicat dr. George Burlacu, medic specialist cu competențe în medicina de Urgență, la Digi 24.

Vezi și: Dispozitivul care încetinește progresia cancerului pulmonar. Oprește extinderea metastazelor către creier

Colica renală, simptome

"Simptomele colicii renale sunt reprezentate de durerile apărute brusc, undeva în spate, în regiunea lombară, de multe ori iradiază și durerea merge spre abdomenul anterior, spre organe genitale. Alte simptome sunt grețuri, vărsături, se oprește tranzitul, urinăm cu sânge sau sânge în totalitate. Lucrurile se complică dacă există și febră. Este simptomul care ne îngrijorează. La fel și dacă durerea persistă mai mult de 2-3 zile sau este foarte mare",  a mai subliniat medicul.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Colica renală, tratament

Colica renală - FOTO: Freepik@Paolo´MotionsAI

Tratamentul colicii renale poate implica administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerii, precum și administrarea de lichide pentru a ajuta la eliminarea pietrelor. În unele cazuri, pot fi necesare intervenții medicale, cum ar fi litotripsia extracorporală sau intervenții chirurgicale, pentru a elimina pietrele mari sau pentru a rezolva alte complicații asociate cu colica renală.

"De cele mai multe ori, intensitatea este de 10 din 10 sau chiar 11 din 10 și necesită tratament injectabil. O colică renală "simplă" cu un tratament minimal urmat acasă cu antispastice, antialgice, ar trebui să treacă imediat după tratament. Dacă am luat tratamentul și vărsăm, urinăm cu sânge, apare febra, nu e de stat acasă.

La camera de gardă, pacienții sunt preluați cu prioritate. Se administrează tratament injectabil. Pacienții cu colică renală nu trebuie să bea decât dacă le este sete. După ce liniștim pacientul, ca să îi putem recolta analize, i se face o ecografie pentru a vedea dilatația rinichiului, piatra, iar în funcție de analize, dacă există modificări, trimitem pacientul la urolog. 

De cele mai multe ori, la o colică renală nu este nevoie de internare. Are indicație de internare doar dacă analizele sunt modificate sau are febră",  a mai precizat dr. George Burlacu, medic specialist cu competențe în medicina de Urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel