La vârsta a doua, prevenția...
Colesterol, accident vascular cerebral hemoragic. Descoperirile cercetătorilor de la Universitarea Pennsylvania arată că atunci când colesterolul e prea mic poate crește riscul de accident vascular cerebral hemoragic. Studiul l-au publicat în Neurology, informează medicalxpress.
Oamenii de știință au analizat, vreme de 9 ani, relația dintre LDL, cunoscut sub numele de "colesterol" rău" și accident vascular cerebral hemoragic. Au observat că participanții la studiu cu LDL sub 70 mg/dl au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral hemoragic. Riscul e mărit, dar nu la fel de crescut, când participanți au LDL între 70 și 99 mg/dl. Riscul a crescut enorm, cu 169%, susțin cercetătorii, pentru participanții cu niveluri LDL mai mici de 50mg/dl față de cei cu niveluri de LDL cuprinse între 70 și 99 mg/dl.
Nivelul optim al LDL ar fi peste 100 mg/dl, apreciază cercetătorii.
Rezultatele enunțate au la bază analizele și măsurătorile efectuate la începutul studiului și de-a lungul celor 9 ani de cercetare la 96.043 de participanți. Aceștia nu au un istoric familial de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau cancer atunci când studiul a început.
"Așa cum este adevărat cu multe lucruri din nutriție, moderarea și echilibrul sunt esențiale atunci când se decide nivelul optim țintă al colesterolului LDL. (...) Nu poți să mergi la extreme - prea mare sau prea mic și dacă ești la un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic din cauza istoricului familial sau a unor factori de risc cum ar fi hipertensiunea arterială și consumul de alcool greu, poate vrei să fii foarte atent la nivelurile de LDL", afirmă, potrivit medicalxpress, Xiang Gao, profesor asociat de Științe Nutriționale și directorul Laboratorului de Epidemiologie Nutrițional la Universitatea Pennsylvania.
Specialistul consideră că rezultatele studiului ar putea ajuta la personalizarea recomandărilor pentru nivelurile ideale ale colesterolului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...