Colesterol, diabet, hipertensiune: riști să le ai pe toate, dacă ai una dintre ele

Colesterol
Ateroscleroza, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul sunt toate legate și se afectează reciproc. Iată care dintre ele apare prima dată.

Ateroscleroza, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul sunt toate legate și apar adesea împreună. Nu numai asta, dar având unele dintre ele, crește riscul de a le face pe celelalte.

De exemplu, a fi obez crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și hipertensiune arterială. Și având oricare dintre aceste afecțiuni sau niveluri ridicate de colesterol în sânge, crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral cauzate de ateroscleroză (în care se formează depozite de colesterol în pereții arterelor).

Cum afectează, o afecțiune, pe alta: spre exemplu, sângele, atunci când e tensiunea mare, presează pereții arterelor și îi rănește, făcându-i mai susceptibili să dezvolte depozite de colesterol sau să mărească dimensiunea depozitelor care sunt deja prezente. Și, după cum vă așteptați, nivelurile ridicate de colesterol din sânge cresc, de asemenea, riscul și dimensiunea depozitelor de colesterol.

Care apare prima

Colesterolul începe să se acumuleze în pereții arterelor în copilărie. Deși durează de obicei zeci de ani până când ateroscleroza devine suficient de semnificativă pentru a provoca atacuri de cord și accident vascular cerebral, boala începe devreme. De aceea, din ce în ce mai mult, colesterolul și tensiunea arterială - considerate de mult ca fiind probleme de sănătate ale adulților - sunt, de asemenea, măsurate și tratate la copii, nu doar la adulți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel