Cofeina și nicotina. Cum acționează cele două substanțe

Cofeina și nicotina aparțin familiei de substanțe stimulente. Ele cresc ritmul cardiac și accelerează alte funcții corporale și au potențialul de a provoca supradozaj sau de a forma obiceiuri. În ciuda riscurilor asociate cu aceste substanțe, atât cofeina, cât și nicotina sunt legale pentru a fi cumpărate și consumate.

Nicotina apare în mod natural în toate produsele din tutun, inclusiv în țigări, trabucuri și tutun pentru pipă. Este substanța psihoactivă responsabilă de efectele de modificare a stării de spirit, precum și creaea de dependente, notează Livestrong

Cofeina este prezentă în mod natural în ceai, cafea, boabe de cacao și ierburi precum guarana și yerba mate. Acesta este adesea adăugat la sucuri, suplimente de energie și produse pentru pierderea în greutate pentru efectele sale stimulante și poate fi găsită într-o serie de medicamente contra alergiei și calmante.

Efecte

Atât cofeina, cât și nicotina sunt stimulente. Acestea accelerează funcțiile corporale și dau senzații temporare de energie și vitalitate sporite la majoritatea consumatorilor.

Cofeina este consumată în principal pentru efectele sale energizante. Acesta combate temporar oboseala și îmbunătățește concentrarea mentală, ceea ce duce la îmbunătățirea stării de spirit și a concentrării. Acesta constrânge vasele de sânge pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de alergie și a durerilor de cap, de unde și includerea sa în multe medicamente fără vânzare. Alte efecte pot include insomnie, amețeală, greață și ritm cardiac rapid.

Ca și cofeina, nicotina constrânge vasele de sânge și accelerează ritmul cardiac și funcționarea cognitivă. Se atașează de receptorii acetilcolinei din creier, ducând adesea la efecte suplimentare precum suprimarea apetitului, greață și gura uscată. Nicotina este extrem de dependenta si poate provoca simptome severe de sevraj care fac extrem de dificilă renunțarea.

Riscuri

Nicotina prezintă o serie de riscuri pentru sănătate. În afară de efectele nocive ale tutunului, nicotina este o otravă capabilă să provoace moartea în doze relativ mici. Nicotina din gingii și plasturi poate duce chiar la probleme de sănătate, mai ales atunci când sunt combinate cu țigări și alte produse din tutun. Greață, amețeli și ușurință sunt frecvente în rândul consumatorilor de tutun pentru prima dată, deși aceste efecte se estompează în general cu timpul. Potrivit New York Times, simptomele intoxicației cu nicotină includ crampe abdominale, vărsături, convulsii, agitație și modificări ale respirației și tensiunii arteriale.

Când este utilizată cu moderație, cofeina nu provoacă, în general, riscuri grave pentru sănătate. Datorită capacității sale de a induce spasme ale vezicii urinare, cofeina poate provoca iritații ale tractului urinar la persoanele sensibile, potrivit Clinicii Mayo. Cofeina poate mări efectele altor stimulanți precum pseudoefedrină și amfetamine, crescând riscurile pentru reacții adverse cardiovasculare, cum ar fi tahicardia și tensiunea arterială ridicată.

Dependență și renunțare

Potrivit National Institutes on Drug Abuse, nicotina este la fel de dependență ca heroina sau cocaina, cu o rată de încetare a unuia din 10 în rândul fumătorilor care au început înainte de vârsta de 21 de ani. Crește nivelul neurotransmițătorului de dopamină - recompensa creierului - consolidarea necesității de a utiliza substanța în mod repetat. De asemenea, provoacă simptome severe de sevraj la încetare, dintre care unele includ anxietate, apetit crescut, iritabilitate și pofte intense pentru fumat.

De asemenea, cofeina crează dependență, deși considerabil mai puțin. Consumul excesiv de cofeină poate duce la insomnie, ceea ce duce la oboseala în ziua următoare și la necesitatea de mai multă cofeină. Efectele de retragere precum durerea de cap, iritabilitatea și somnolența pot crește dificultatea de a renunța și pot fi suficient de severe pentru a interfera cu funcționarea zilnică.

Interacțiuni și precauții

Multe persoane consumă cofeină și nicotină concomitent, fără probleme evidente. Cu toate acestea, efectele de stimulare combinate pot duce la creșterea tensiunii cardiovasculare și a efectelor secundare psihologice precum iritabilitatea și anxietatea. Persoanele cu antecedente de boli de inimă sau alte boli cronice trebuie să consulte un medic înainte de a consuma cofeină și ar trebui să evite expunerea la nicotină în totalitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel