Citricele: de ce ar trebui să le consumați, în special în sezonul rece. Atenție, dacă luați anumite medicamente

Iată câteva motive pentru care ar trebui să consumi citrice în special în sezonul rece. Totuși, dacă iei unele medicamente ar trebui să fii atent cu aceste fructe.

La fel ca toate fructele pe care le-am prezentat anul acesta, citricele conțin nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi fibre și flavonoide. Acesta este un motiv bun pentru a vă bucura de portocale, mandarine sau mandarine, ca gustări sau între mese în mod regulat. Alte fructe din acest grup au proprietăți suplimentare, relevante pentru persoanele care au sau sunt expuse riscului de boli de inimă.

De exemplu, grapefruitul conține furanocumarină și compuși înrudiți care se leagă de o enzimă din intestin care descompune parțial anumite medicamente, inclusiv unele statine care scad colesterolul. Aceasta înseamnă că se absoarbe mai mult medicament în sânge dacă este consimat acest fruct odată cu medicamentul, ceea ce poate crește nivelul din sânge al substanțele din medicament și, prin urmare, poate crește riscul de reacții adverse.

Dar unele statine, inclusiv pravastatina (Pravachol) și rosuvastatina (Crestor), nu sunt la fel de afectate de grapefruit ca alte statine. Dacă îți place acest fruct acidulat și iei o statină, întreabă-ți medicul dacă ar trebui să treci la unul dintre aceste tipuri.

Atât sucul, cât și coaja (coaja exterioară) de lămâie oferă un plus de aromă multor alimente prietenoase cu inima, cum ar fi peștele la grătar, legumele și salatele - și vă pot inspira să folosiți mai puțină sare. Pentru a reduce caloriile din dieta ta, adaugă felii de lămâie în apa spumoasă, ca înlocuitor pentru sucurile zaharoase.

În plus, lămâile sunt surse excelente de vitamina C. Iată la ce este bună această vitamină:

Vitamina C aduce beneficii sănătății în mai multe moduri. Probabil cel mai bine cunoscut efect al vitaminei C este cel de stimulare a sistemului imunitar, ajutând organismul să se protejeze împotriva unor lucruri precum gripa sau virozele. De asemenea, Vitamina C este considerată un antioxidant foarte puternic, care îl ajută să protejeze împotriva oxidării LDL-colesterolului și să prevină ateroscleroza.

Aceste activități antioxidante ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă și a multor alte afecțiuni, cum ar fi bolile neurodegenerative. Vitamina C este, de asemenea, importantă pentru sinteza neurotransmițătorilor, a colagenului și multe altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel