România continuă să se afle pe lista...
Un nou studiu prezentat la Congresul European privind Obezitatea 2025 aduce în prim-plan importanța distribuției grăsimii corporale în evaluarea riscului oncologic. Deși indicele de masă corporală (IMC) este de mult timp folosit ca un standard pentru a evalua riscul asociat cu excesul ponderal, un nou studiu sugerează că circumferința taliei oferă o imagine mai clară a riscului de cancer legat de obezitate – dar doar în cazul bărbaților.
Studiul, coordonat de Dr. Ming Sun, Dr. Josef Fritz și Dr. Tanja Stocks de la Universitatea Lund din Malmö, Suedia, va fi prezentat la Congresul European privind Obezitatea (ECO 2025), care se va desfășura între 11–14 mai la Málaga, Spania. Rezultatele au fost publicate și în Journal of the National Cancer Institute.
Analiza s-a bazat pe datele a 339.190 de persoane din mai multe cohorte populaționale suedeze, colectate între 1981 și 2019. Evaluările de sănătate au inclus măsurători obiective și auto-raportări ale IMC și circumferința taliei, iar diagnosticele oncologice au fost preluate din Registrul Suedez de Cancer.
Pe durata unei perioade mediane de urmărire de 14 ani, au fost înregistrate 18.185 de cazuri de cancere asociate obezității. Conform autorilor, aceste tipuri de cancer sunt cele recunoscute de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) ca fiind legate de obezitate – incluzând cancerele de colon, ficat, pancreas, sân postmenopauză, endometru, rinichi, tiroidă, printre altele.
La bărbați, o creștere cu aproximativ 11 cm a circumferinței taliei (de exemplu, de la 90 la 100,8 cm) s-a asociat cu o creștere de 25% a riscului de cancer asociat obezității. În comparație, o creștere a IMC cu 3,7 kg/m² (de la 24 la 27,7 kg/m²) a fost legată de o creștere cu doar 19% a aceluiași risc.
Mai mult, chiar și atunci când s-a ținut cont de IMC, circumferința taliei a rămas un factor de risc independent pentru cancer la bărbați.
"BMI este o măsură a dimensiunii corporale, dar nu oferă informații despre distribuția grăsimii, în timp ce circumferința taliei este un indicator mai apropiat al grăsimii abdominale. Această distincție este crucială, deoarece grăsimea viscerală – care se acumulează în jurul organelor abdominale – este mai activă metabolic și implicată în tulburări precum rezistența la insulină, inflamație și nivele anormale de grăsimi în sânge", explică autorii studiului, potrivit SciTechDaily.
În cazul femeilor, atât IMC cât și circumferința taliei au avut o legătură mai slabă și similară cu riscul de cancer – fiecare creștere corespunzătoare (cu 4,3 kg/m² pentru IMC și cu 12 cm pentru circumferința taliei) s-a asociat cu o creștere de doar 13% a riscului de cancer.
Autorii explică diferența de gen astfel.
"O explicație plauzibilă este că bărbații tind să acumuleze grăsime viscerală, în timp ce femeile acumulează mai multă grăsime subcutanată și periferică. În consecință, circumferința taliei este un indicator mai precis al grăsimii viscerale la bărbați decât la femei", au mai explicat autorii studiului.
Aceștia sugerează că integrarea măsurătorii circumferinței șoldurilor în modelele de risc ar putea oferi informații suplimentare, mai ales în cazul femeilor, unde raportul talie-șold oferă o estimare mai fidelă a grăsimii viscerale decât circumferința taliei în sine.
Circumferința taliei, un predictor mai bun al riscului de cancer. E mai eficient decât IMC - FOTO: Freepik@cube29
Pe lângă factorii biologici, cercetătorii atrag atenția și asupra rolului hormonilor și diferențelor metabolice între sexe.
"Adipozitatea abdominală determină concentrații mai mari de insulină circulantă la bărbați decât la femei, ceea ce poate explica parțial de ce grăsimea abdominală se corelează mai puternic cu riscul de cancer la bărbați.
Divergența dintre modul în care circumferința taliei și IMC se corelează cu riscul de cancer între bărbați și femei subliniază complexitatea impactului adipozității asupra dezvoltării cancerului. Considerarea diferențelor biologice și fiziologice dintre sexe ar putea fi utilă în evaluarea riscului oncologic", mai explică autorii studiului.
"Studiul nostru oferă dovezi că circumferința taliei este un factor de risc mai puternic decât IMC pentru cancerele asociate obezității la bărbați, dar nu și la femei. În plus, circumferința taliei oferă informații suplimentare despre risc, dincolo de cele furnizate de IMC, în cazul bărbaților", mai notează autorii studiului.
Ei mai spun că "slaba contribuție a circumferinței taliei în plus față de IMC la femei poate fi rezultatul unor interacțiuni specifice de gen între hormonii sexuali și măsurile de adipozitate, sau al diferențelor în modul în care circumferința taliei și IMC reflectă grăsimea corporală la bărbați vs. femei."
Cercetările viitoare, spun autorii, ar trebui să includă măsurători mai precise ale grăsimii corporale și o analiză mai detaliată a factorilor care ar putea influența această relație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
România continuă să se afle pe lista...
Acest semn banal îți arată dacă ești...
Războiul declarațiilor...
Prețurile medicamentelor vor crește....
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci...