Ciorba de văcuță cu ardei și smântână, semn de neînțelegeri în familie. Radu Leca: Tot ceea ce mâncăm reflectă viața noastră

ciorba de vacuta cu ardei si smantana - FOTO: Freepik@zmhoque
EXCLUSIV
Asta se întâmplă, de fapt, când mănânci ciorbă de văcuță cu ardei și smântână.

Vezi și: Penajul de toaletă, efectul care apare când nu închizi capacul de la toaletă. Bacteriile și virusurile care ne amenință

Psihonutriția este un domeniu interdisciplinar care explorează legătura dintre alimentație, emoții și sănătatea mentală. Aceasta se bazează pe ideea că tipurile de alimente pe care le consumăm și obiceiurile noastre alimentare nu influențează doar sănătatea fizică, ci și bunăstarea psihologică.

În psihonutriție, accentul se pune pe modul în care nutrienții, deficiențele alimentare și tiparele de alimentație pot afecta dispoziția, comportamentele alimentare și chiar declanșa sau amplifica tulburările emoționale.

Divorțul, asociat cu cartofii prăjiți

Pishologul Radu Leca a vorbitdespre legătura profundă dintre stările emoționale și alegerile alimentare, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC Medical și DC News. Potrivit acestuia, crizele emoționale, precum divorțul sau conflictele familiale, se pot traduce în obiceiuri culinare care reflectă tensiunile și frustrările personale.

Leca a explicat cum „cei care trec printr-un divorț, mai ales unul marcat de scandal, vor simți nevoia să se refugieze în preparate tradiționale, bogate și reconfortante.

"Subiectul care divorțează va intra sub incidența cartofiorilor prăjiți cu usturoi și brânză rasă. 100% românesc, cu un ou ochi pus deasupra, ca să înmoi fiecare cartof și cu mujdeiul lângă, iar deasupra multă brânză veche de oaie. Cei care divorțează cu scandal și nu sunt cu sursă în mediul provincial, și sunt orășeni, vor mânca brânză veche de capră", a explicat psihologul Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: COVID, impact asupra inimii. Afectează inima și după 3 ani de la infecție

Ce se întâmplă când mănânci ciorbă de văcuță cu ardei și smântână

Psihologul RaduLeca a continuat să vorbească și despre dinamica conflictelor familiale.

"Cearta cu părinții, socrii, frații mai mari vine cu ciorbică de văcuță, cu smântânică și ardei iute. Tot ceea ce mâncăm reflectă viața noastră",  a explicat psihologul Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News.

Psihonutriția ajută la înțelegerea faptului că o alimentație sănătoasă nu susține doar funcționarea fizică optimă, ci și o stare mentală echilibrată și o viață emoțională sănătoasă.

Emoțiile și alimentația sunt interconectate într-un mod profund, iar relația dintre ceea ce simțim și ceea ce mâncăm este un subiect tot mai discutat în știința nutriției. De la mâncatul emoțional până la efectul dietei asupra sănătății mentale, este clar că emoțiile ne influențează alegerile alimentare, iar alimentele pot, la rândul lor, să ne afecteze starea emoțională.

Vezi și: Poziția brațului poate influența tensiunea arterială. Cum se măsoară, de fapt, tensiunea

Psihonutriția - FOTO: Freepik

Mâncatul emoțional: o reacție comună la stres

Unul dintre cele mai vizibile moduri prin care emoțiile ne influențează alimentația este mâncatul emoțional. Stresul, anxietatea, tristețea sau plictiseala pot declanșa pofte pentru alimente bogate în zaharuri, grăsimi și carbohidrați rafinați.

Aceste alimente sunt adesea percepute ca "alimente de confort" și oferă o stare temporară de bine, datorită eliberării de serotonină, neurotransmițătorul asociat cu fericirea. Cu toate acestea, efectele sunt de scurtă durată, iar consumul regulat al acestor alimente poate agrava problemele de dispoziție și sănătatea pe termen lung.

Specialiștii atrag atenția că acest tip de comportament alimentar este un mecanism de adaptare temporar care, pe termen lung, poate duce la o relație nesănătoasă cu mâncarea, creând un cerc vicios: emoțiile negative duc la mâncat nesănătos, care, la rândul său, poate amplifica stările de anxietate sau depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel