O substanță chimică nou identificată...
Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, a decarat că postul trebuie să fie o stare de spirit, de rugăciune şi meditaţie, un moment bun în care să fim mai buni și mai empatici. Medicul afirmă că postul nu este doar o dietă alimentară și că ar trebui să punem accent pe modul în care vorbim, gândim și cum ne comportăm cu cei din jur.
"Luna Noiembrie este marcată, printre altele, de începerea Postului Crăciunului. Această perioadă presupune abţinerea de la consumul de alimente de origine animală, precum şi la momente de introspecţie şi reevaluare", a declarat medicul Florin Roşu.
"Cu alte cuvinte, postul reprezintă o faptă de virtute şi un exerciţiu de voinţă, care are ca şi finalitate curăţirea trupului şi a sufletului. În timpurile vechi, oamenii au găsit echilibrul trupului şi sufletului prin post, la acele vremuri semnificaţia postului fiind strict legată de principii religioase.
Foto: Freepik @jofreepik
Ulterior, un rol deosebit de benefic al acestuia s-a dovedit a fi detoxifierea organismului. Cu toate acestea, perioada postului necesită o atenţie deosebită în ceea ce priveşte alimentele consumate", a completat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru Agerpres.
Mai mult, medicul avertizează că renunțarea la alimente precum carnea, ouăle, laptele şi crește aportul de carbohidraţi, iar consumul alimentelor înlocuitoare trebuie să fie unul echilibrat.
"Cele mai frecvente deficite întâlnite în timpul alimentaţiei vegetariene sunt cel al aminoacizilor esenţiali (lizină, metionină, triptofan) şi cel al vitaminelor de grup B şi D, cu toate acestea, printr-o alimentaţie adecvată aceste dezechilibre pot fi corectate.
De multe ori, oamenii decid să înlocuiască aceste alimente cu produsele semipreparate din magazine care prezintă un adevărat risc pentru sănătate prin conţinutul ridicat de aditivi alimentari, aşa zisele E-uri", a explicat Florin Roşu, medic primar infecţionist şi medic primar ATI.
În ceea ce priveşte postul în rândul copiilor, susţine medicul, studiile arată faptul că acesta nu este benefic, întrucât până în jurul vârstei de 14 ani corpul copiilor are nevoie permanentă de un complex de elemente nutritive esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă, atât din punct de vedere fizic cât şi psihic.
Medicul nu recomandă persoanelor care suferă de boli cronice să ţină post, deoarece se asociază de cele mai multe ori cu agravarea stării de sănătate.
"A fost demonstrat faptul că organismul copiilor nu este pregătit pentru a face faţă unor astfel de carenţe. Privarea copiilor de calciul conţinut de produsele lactate are consecinţe importante asupra dezvoltării sistemului osos, dar şi endocrin.
În această perioadă, această categorie de pacienţi prezintă valori glicemice crescute. Acest lucru se datorează creşterii consumului de carbohidraţi. Un pacient diabetic are voie să consume în medie 180 grame de carbohidraţi pe zi. În perioada postului, această cantitate se dublează sau chiar triplează, lucru care se reflectă în valorile crescute ale glicemiei.
Lipsa proteinei de origine animală face ca pacientul să simtă senzaţia de saţietate mult mai târziu, lucru care duce la creşterea frecvenţei meselor. Aşadar, numărul crescut de carbohidraţi din dietă, împreună cu cea a porţiilor de mâncare asociată cu creşterea frecvenţei meselor duce la dezechilibrarea diabetului", a explicat dr Florin Roşu.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...