Chist endometriozic: simptome și tratament. Dr. Elvira Brătilă: Trebuie să știm unde e localizat ca să nu avem o surpriză chirurgicală

Chist endometriozic - Foto: Freepik @goffkein
EXCLUSIV
Medicul  Elvira Brătilă ne-a vorbit despre chistul endometriozic. Care sunt simptomele și cât de des este întâlnită această problemă la femei.

Endometrul este mucoasa uterului, iar uneori, din motive pe care medicii nu le înțeleg pe deplin, acest tip de țesut poate începe să crească în alte locuri, cum ar fi trompele uterine, vezica urinară sau peritoneul (mucoasa pelvisului și a abdomenului). Dacă acest lucru se întâmplă, medicii îl numesc endometrioză.

Dacă țesutul ajunge la ovare, se formează un chist, adică o umflătură. Acesta este un chist endometrioid, cunoscut și sub numele de endometriom. Este un tip de chist care se poate forma pe ovare.

Deși sunt adesea mici (mai puțin de 5 cm), aceste chisturi pot crește până la 8 cm în diametru, scrie WebMD.

Vezi și:

Substanțele care ne vin din alimentație provoacă endometrioză. Dr. Elvira Brătilă: Am găsit pelvis înghețat la fete de 20 de ani. Boala este mai agresivă

Dacă nu uiți telefonul și ochelarii de soare când ieși afară, de ce uiți de SFP? De ce trebuie să te dai cu SPF TOT ANUL, nu doar vara, la plajă

"Chistul endometriozic este singura leziune în 1,05% din cazuri, deci sunt foarte rare cazuri este singura leziune, pe care o găsim de endometrioză. 

De cele mai multe ori sunt asociate leziuni profunde care trec cu vederea examenului clinic și ecografic. 

Dacă vorbim de tratament chirurgical și considerăm că pacienta are nevoie de tratament chirurgical, aici avem nevoie, pe lângă diagnosticul de endometrioză, de mapping-ul acestor leziuni, să știm unde sunt localizate în așa fel încât, în momentul când intrăm intra abdominal, să nu fie o surpriză chirurgicală și să nu avem o echipă bine formată în așa fel încât să putem să excizăm toate leziunile sau aproape toate leziunile de endometrioză.

Și aș vrea să mai specific un lucru - de ce spun aproape toate leziunile de endometrioză?

Pentru că am avut cazuri de endomenioză extrem de extinsă la nivelul pelvisului, cu noduli recto-signoidian ileoceca, noduli parametriali, chiar și noduli situați la nivelul vezicii, fără să penetreze până la nivelul mucoasei, dar care asociau inclusiv endometrioză diafragmatică.

Astfel de cazuri n-o să le rezolvi niciodată într-o singură intervenție, pentru că în primul rând, dacă faci minim invaziv, laparoscopic sau robotic, trebuie să schimbi poziția pacientei pe masă. 

Nu rata: Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci

Intervenția, sigur, este o intervenție de durată și trebuie să te gândești să pui în balanță toate avantajele și dezavantajele unei intervenții de durată și trebuie să fie cu maximă siguranță pentru pacientă", a declarat dr. Elvira Brătilă, în emisiunea Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Cel mai frecvent semn al chistului endometriozic este durerea în partea inferioară a abdomenului care nu dispare. Aceasta se poate agrava înainte și în timpul menstruației. De asemenea, este posibil să aveți sângerări foarte abundente și durere în timpul actului sexual.

Unele femei care au endometrioză e posibil să nu aibă niciun fel de simptom. Este posibil să nu știți că aveți un chist până când medicul nu îl simte în timpul unui examen pelvin sau nu îl vede la ecografie.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel