Chirurgia sânului, de câte tipuri este și când este recomandată. Cristina Lazăr: Vom recurge la mastectomie radicală

chirurgia sanului - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio
Chirurgia sânului este o componentă cheie a tratamentului cancerului de sân, care presupune îndepărtarea cancerului printr-o operație. 

Chirurgia sânului poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și radioterapia. Chirurgia sânilor este o procedură care modifică sânii unei femei sau ai unui bărbat. Astfel de operații se fac din diverse motive. Unele se fac din motive cosmetice, altele sunt necesare din punct de vedere medical, cum ar fi o reducere a sânilor pentru dureri de spate sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului.

Chirurgia sânului, de mai multe tipuri

Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, a explicat de câte feluri este chirurgia sânului și când este necesară astfel de intervenție.

”În funcție de scopul pe care intervenția chirurgicală și-o propune, respectiv diagnostic, curativ, paleativ sau profilactic, avem mai multe tipuri de intervenții. În linii mari este vorba despre rezecții restrânse de parenchim mamar la care asociem biopsie de ganglioni santinelă, mă refer aici la intervenții conservatoare, avem rezecție completă de sân cu păstrare de înveliș cutanat și biopsie de ganglioni santinelă limfadenectomie sau sân ganglionar axilar, iar aici vorbim de mastectomia subcutanată.

Avem rezecții complete ale sânului cu biopsii de ganglioni santinelă sau limfadenectomie, aici includem intervențiile radicale. Avem rezecții limitate pe care le practicăm în scop paleativ și mai sunt rezecțiile complete ale sânului în absența cancerului. Acestea se practică în scop profilactic la pacientele care au risc crescut de a dezvolta cancer mamar”, a subliniat dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, la Digi 24.

Vezi și: Glicerina, beneficii pentru sănătate. Hidratează pielea, vindecă rănile, protejează sistemul imunitar

Chirurgia conservatoare, ce este

”Chirurgia conservatoare înseamnă că vom rezeca porțiuni limitate de parenchim mamar. Ne adresăm unor tumori pe dimensiuni reduse pentru care putem efectua sectorectomie sau cadranectomie. Putem face și rezecții mai voluminoase, la un volum mai mare de parenchim mamar, însă trebuie să apelăm la chirurgie plastică pentru a închide cavitățile restante. 

Ținând cont că ne adresăm unor tumori pe dimensiuni mai mici, va trebui preoperator să le reperăm. Le reperăm cu fir metalic, ecografic, dermatografic. De reținut este faptul că în urma chirurgie conservatoare, există posibilitatea de a avea margini pozitive de rezecție, situație în care se impune reintervenția și recupa. Menționăm 10-15% de a avea margini pozitive în urma acestei chirurgii”, a mai subliniat dr. Cristina Lazăr.

Vezi și: Sucul care topește grăsimea. Se bea dimineața, e sărac în calorii și hidratează foarte bine după somn. Ai nevoie de trei ingrediente

Chirurgia onco-plastică, ce este

”Chirurgia onco-plastică se referă la mobilizarea de lambouri, lambouri intramamare, perimamare, mobilizarea de lambouri la distanță. Dacă avem de rezecat un volum de parenchim mamar de până la 50% din volumul glandei, atunci va trebui să apelăm la principiul de chirurgie plastică ce respectă principiile oncologice, respectiv rearanjarea țesutului mamar, mobilizarea de lambouri sau includerea rezecției într-o mamoplastie reducțională. 

Este posibil ca în urma unei rezecții și a mobilizării de lambouri, cei doi sâni la finalul intervenției să prezintă o asimetrie marcată. Într-o echipă mixtă, cu chirurgul plastician se poate realiza simetrizarea acesteia”, a explicat medicul chirurg.

Vezi și: Obstrucția tubară, cauză a infertilității feminine: cauze și tratament. Poiană: Este cazul clasic și cel mai fericit

Chirurgia radicală, ce este

”Chirurgia radicală presupune îndepărtarea în totalitate a glandei mamare, a țesutului mamar, la care asociem biopsie de ganglioni santinelă sau limfadenopatia ganglionară axilară. Și chirurgia conservatoare și onco-plastică sunt chirurgii radicale, însă mă voi referi la mastectomia totală radicală, în prezent se folosesc mastectomii radicale modificate prezervând mușchii mari pectorali. 

Folosim această intervenție după ce i-am explicat pacientei despre posibilitatea unui tratament conservator și onco-plastic, însă există mai multe posibilități și anume pacienta are contraindicații de a efectua radioterapie sau să nu își dorească să efectueze radioterapie sau ne confruntăm cu tumori multicentrice. 

Mai este o posibilitate: în cazul în care am aplicat deja un tratament conservat, am efectuat o rezecție limitată, însă avem succesiv margini succesive de rezecție. În această posibilitate vom recurge la mastectomie radicală”, a mai spus dr. Cristina Lazăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel