Chirurgia robotică, cu ce e mai bună față de cea laparoscopică. Despre avantaje, cu dr Bogdan Marțian

Chirurgul Bogdan Marțian în timp ce operează cu ajutorul sistemului robotic daVinci. Foto: Sanador
EXCLUSIV
Dr Bogdan Marțian a explicat EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, de ce chirurgia robotică este mai bună decât cea laparoscopică. Ce avantaje aduce și în ce situații: 

În primul rând, chirurgia robotică a apărut la două decenii după cea laparoscopică și a venit într-un fel să rezolve limitele pe care aceasta din urmă le dovedea, a arătat Dr Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.

Sanador

20 de ani diferență

„Robotica a apărut mult după laparoscopie. Primul robot chirurgical a apărut în SUA în 2000, și de atunci s-au dezvoltat mai multe. Pentru o perioadă a fost doar sistemul robotic daVinci, în ultimii ani au mai apărut și alte firme care produc roboți chirurgicali. Cel puțin deocamdată, niciunul nu este la nivelul la care poate să facă daVinci, asta este părerea mea personală, nu o reclamă. De obicei cine deschide o nouă arie terapeutică, are un avans tehnologic. Laparoscopia a apărut la sfârșitul anilor 80, deci e o diferență de 20 de ani între ele. Ei, în laparoscopie există niște limite. Deși laparoscopic se poate face aproape cât se poate face și clasic, nu e chiar tot. Dar există niște limite care sunt legate pe de-o parte de instrumente, pe de altă parte de spațiul în care se operează”, a explicat Dr Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical. 

Laparoscopia are limite fizice

Limitele laparoscopiei sunt date, în principal, de rigiditatea instrumentelor, care nu pot fi manevrate în anumite zone din organism. Apoi, nu pot mima orice mișcare ar face chirurgul cu mâna sa. 

„Instrumentele în laparoscopie sunt drepte, sunt rigide, iar parte activă a instrumentului, capătul, nu se mișcă în raport cu axul instrumentului în multe direcții, ci doar într-una. Există spații, pelvisul mai ales, care găzduiește prostata sau rectul distal, rectul inferior, unde, mai ales la bărbați, dacă tot vorbim de prostată, în spațiul acela care este mai îngust și mai lung decât la femei, accesul cu laparoscopul este mult mai dificil. Și asta aduce după sine niște limitări, pentru că instrumentele laparoscopice nu pot reproduce toată paleta de mișcări ale mâinilor chirurgului. Robotica a venit cu noutatea identificării și a producției de instrumente care sunt articulate”, a arătat specialistul. 

Brațul robotic, mai mobil decât mâna chirurgului

Practic, cleștii și bisturiile în miniatură care sunt în capul unui braț robotic se por roti mai mult decât complet față de axul lor, vertical dar și orizontal. 

„Actualele instrumente robotice sunt articulate în toate direcțiile,  astfel încât acel capăt activ, partea activă a instrumentului, se poate mișca în orice direcție, nu doar reproducând mișcările naturale ale mâini chirurgului, ci depășind capacitatea acesteia. Capătul brațului are mobilitate în toate direcțiile, 360 de grade! Partea activă a robotului se duce mai pe spate, mai mult decât s-ar putea duce mâna; se poate răsuci ajunge chiar până la 540 de grade, ceea ce mâna nu poate să facă. Faptul că aceste instrumente sunt articulate permite accesul cu ele în zone în care accesul laparoscopic ar fi extrem de dificil”, a detaliat dr Bogdan Marțian. 

Pe lângă aceasta, avantajele sunt și pentru chirurg. Instrumentele laparoscopice sunt mai greu de mișcar decât cele ale unui sistem robotic. Robotul are o consolă, la care medicul stă așezat confortabil și privește într-un ecran cu o imagine de foarte bună calitate, față de intervențiile laparoscopice unde imagina este proiectată pe un monitor în fața sa.

Imaginea, infinit mai bună la robot

„În afară de asta, imaginea la robot este net superioară celei din laparoscopie. Este un 3D high-definition, care mărește de 10 ori planul. În laparoscopie mărirea este de vreo 4 ori. Există high-definition și în laparoscopie, există și 3D, dar este similar cu cel de la cinema, pentru care trebuie să pui ochelari speciali. Pentru chirurgi ca mine, care au ochelari de vedere, dacă pui ochelarul acela special de 3D peste ochelarii de vedere, te  încurcă foarte mult și te obosește. La robot nu e cazul! Nu se folosesc ochelari speciali și ecranul pe care-l privește chirurgul în consolă, este 3D fără ochelari speciali, ceea ce este un avantaj. Imaginea este mai bună, gradul de mărire este mai mare”, a spus dr Bogdan Marțian. 

Nu în ultimul rând, sistemul robotic ajută chirurgul să facă intervenția, nu doar în lasă să acționeze niște brațe. 

„Nu există mână care să nu vibreze un pic. Care să nu tremure un pic, chiar dacă este puțin sesizabil. Dar există un tremor la absolut toată lumea. Sigur, la unii mai accentuat, la alții mai puțin accentuat. Dar robotul este capabil, prin soft, să atenueze mișcarea involuntară, tremorul involuntar al mâinii, și atunci toate gesturile pe care le face instrumentul robotic sunt gesturi foarte precise. Fără ezitări. Ceea ce este foarte important, mai ales atunci când lucrăm pe structuri delicate sau periculoase”, conchide medicul. 

Ce patologii pot fi operate robotic, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel