Chirurg, acuzații: Dacă statul ne-ar acredita, mâine am face transplant pulmonar

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, cu o vastă experiență în clinici din țară și din străinătate, a vorbit, miercuri, la interviurile DC MEDICAL, despre transplantul pulmonar. Medicul spune că spitalul privat din Sibiu unde lucrează a depus de trei ani la ANT dosarul pentru acreditare, dar că pur și simplu autoritățile n-au dat niciun semn de viață. „Am putea face mâine transplant”, spune chirurgul. În timp ce autoritățile ignoră posibilitatea realizării transplantului în clinici private, zeci de pacienți au nevoie disperată de plămâni noi, iar România nu are niciun acord semnat cu nicio clinică din străinătate pentru astfel de proceduri. 

În România sunt zeci de pacienți care ar avea nevoie de transplant pulmonar. Pentru mulți dintre ei zilele sunt numărate. Până acum în țara aostră s-au făcu doar două intervenții de acest gen, experimentale mai mult, la Spitalul Sfânta Maria din București. Uluitor este că există și o a doua posibilitate, mult mai bună pentru pacienți dar și mai ieftină pentru statul român: transplantul s-ar putea face într- clinică privată din România, spital care a depus de ani buni dosar de acreditare. 

O astfel de intervenție costă peste 125.000 de euro la clinici din Austria, dar în România ar putea costa de trei ori mai puțin. 

„L-am putea face și mâine”

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu a explicat, la Interviurile DCMEDICAL că transplantul pulmonar în România este „un subiect delicat", mult dezbătut, dar și mult sabotat. Pare că nu se vrea ca transplantul pulmonar să se facă în clinici – mai ales private – din România.

Noi, la Polisano, am putea face și mâine această intervenție, datorită dotărilor, a experienței noastre. Echipa de chirurgi are toate – să zic – agrementările profesionale necesare realizării transplantului pulmonar. Noi, mai mult decât atât, am făcut și pașii oficiali pentru acreditare. În decembrie 2015 am depus la ANT (Agenția Națională de Transplant, n.r.), la domnul doctor Zota, care era atunci diriguitorul ANT-ului, un dosar, cu număr de înregistrare. Am fost personal la București cu domnul doctor Victor Costache și am depus acel dosar în vederea acreditării ca și centru de transplant", a dezvăluit chirurgul, în exclusivitate pentru DCMEDICAL.

Niciun semn din ppartea autorităților

Dar, spune el, în cei trei ani care au trecut de la depunerea documentației, nimeni nu le-a dat nici măcar un semn.

Din păcate, deși am revenit ulterior și telefonic, și prin email, și prin alte canale, nu am rimit niciun răspuns și nici măcar o vizită preliminară care să facă eventual confruntarea între exitența în fizic a actelor depuse în acel dosar", arată dr. Liviu mugurel Bosînceanu.
Întrebat de ce crede că e atâta dezinteres, medicul spune că crede că „e ori un defect conceptual, ori o chestiune birocratică".

Cine nu vrea ca transplantul pulmonar să fie realizat la Sibiu și de ce este această intervenție atât de dificilă, aflați din VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel