Trei factori de risc majori duc la...
Chimioterapia nu este eficientă în lupta cu celulele canceroase. Cercetătorii observă cum celulele canceroase pot învinge chimioterapia. Cancerul este o boală complexă cu o tendință de a evita strategiile de tratament, dar un studiu recent a dezvăluit cum să se lupte împotriva acestui fenomen.
Cercetătorii australieni au descoperit cum celulele canceroase înfruntă o terapie comună pentru cancer și, mai important, cum această descoperire ar putea deschide calea pentru medicamente țintite care să lupte împotriva acestuia.
Studiul realizat de Universitatea din New South Wales (UNSW) dezvăluie modul în care celulele canceroase folosesc un mecanism de salvare care generează forță pentru a stabiliza o structură celulară critică responsabilă de divizarea celulară, rezistând astfel efectelor chimioterapiei.
”Am descoperit că celulele canceroase utilizează forța mecanică furnizată de marginea celulei numită cortex celular pentru a depăși impactul chimioterapiei folosite în mod obișnuit, care blochează capacitatea celulei de a separa cromozomii în timpul divizării celulare.
Acum că înțelegem acest traseu exact pe care îl folosesc celulele canceroase pentru a evita efectele toxice ale chimioterapiei, se deschide calea pentru îmbunătățirea tratamentelor pentru cancer”, spune autorul studiului, profesorul Peter Gunning de la Școala de Științe Biomedicale, UNSW Medicine & Health, într-un comunicat al universității, potrivit Study Finds.
Mecanismul care învinge chimioterapia În timpul diviziei celulare sau mitozei, microtubulii, care sunt mici structuri în formă de tub în interiorul celulei, acționează ca ”brațe” responsabile pentru separarea materialului genetic în mod uniform, asigurând producția cu succes a celulelor fiice.
Deoarece celulele canceroase se divid rapid, o strategie obișnuită este să se vizeze aceste structuri folosind medicamente de chimioterapie anti-microtubulare pentru a inhiba creșterea lor.
”De obicei, chimioterapia anti-microtubulară fragmentează brațele mecanice în mai multe centre care trag cromozomii în direcții multiple, în loc de cele două normale. Haosul rezultat împiedică separarea corespunzătoare a cromozomilor în cele două celule fiice și induce apoptoza sau moartea celulară programată.
La doze mari de chimioterapie, acest lucru este destul de eficient. Dar la expuneri mai mici, ceea ce este o problemă de bază, în special pe măsură ce ajungi în interiorul tumorilor solide sau când dozele de chimioterapie trebuie reduse din cauza toxicității la pacienți, celulele canceroase activează un mecanism de salvare”, explică Gunning.
Cu toate acestea, celulele canceroase au un plan ingenios de scăpare. Atunci când sunt expuse la doze mai mici de chimioterapie, adesea necesare în nucleul tumorilor solide sau atunci când se reduc din cauza toxicității pacienților, celulele canceroase activează un mecanism de salvare. Acest mecanism apare deoarece celulele canceroase declanșează un semnal care recunoaște fragmentarea microtubulilor, determinând brațele să se întindă spre marginea celulei, trăgând cortexul pentru a reuni fragmentele.
”A fost destul de surprinzător pentru noi, pentru că nu ne așteptam ca acest mecanism al celulelor canceroase să fie folosit în acest fel pentru a învinge terapia cancerului, dar am putut să-l vedem în desfășurare.
Acest lucru permite brațelor să se stabilizeze și să genereze forța necesară pentru a prinde și trage fizic cromozomii în fiecare celulă fiică și să asigure multiplicarea celulei canceroase”, spune profesorul Gunning.
Această descoperire surprinzătoare a rezultat din observarea unei combinații specifice de medicamente care au îmbunătățit chimioterapia pentru neuroblastom, o formă de cancer la copii. Pentru a înțelege cum funcționează, s-au folosit imagini avansate pentru a observa mecanismul în timp real în timpul diviziei celulare.
Cercetătorii cred că acest mecanism ar putea fi un aspect fundamental al biologiei celulare, servind ca un mecanism de rezervă care permite oricărei celule să depășească tulburările minore ale microtubulilor pentru a-și asigura supraviețuirea.
Următorul pas pentru cercetători este să dezvolte medicamente care să funcționeze în colaborare cu agenții actuali de chimioterapie pentru a învinge mecanismul de rezistență al celulelor canceroase. Înainte de a avansa la studii clinice, intenționează să îmbunătățească activitatea medicamentelor în modelele animale în următorii ani.
”Atacând mașinăria generatoare de forță construită de celulele canceroase, ne așteptăm să permitem terapiei pentru cancer să își facă treaba mult mai eficient. În termeni practici, am înființat o companie care ne va permite să dezvoltăm medicamentele necesare pentru a ataca acest mecanism de salvare, permițând chimioterapiei anti-microtubulare să acționeze mai eficient și, sperăm, să îmbunătățească rezultatele pentru pacienți”, concluzionează Gunning.
Studiul a fost publicat în revista Current Biology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...