Certificat de handicap pentru pacienții cu cancer. Bogdan Tănase: O boală cronică ce trebuie tratată toată viața. E o sursă de venit în plus

certificat de handicap - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Certificat de handicap ar putea primi pacienții diagnosticați cu cancer.

Pacienții diagnosticați cu cancer ar putea primi certificat de handicap în momentul în care sunt diagnosticați. Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au publicat proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.

Anunțul a fost făcut de Marius Budai, ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook. 

”De asemenea, prin același proiect se propune ca și persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate.Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE.

Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani.

Vezi și: Îmbrățișările, efect asupra inimii. De câte ori ar trebui să ții în brațe pe cineva

De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament.

O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială.

Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități”, arată Marius Budai, ministrul Muncii. 

Vezi și: Planta benefică pentru vertij. Acționează și asupra tensiunii arteriale. Ce contraindicații are

Ce înseamnă acest certificat pentru pacienții cu cancer

Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu din București a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, ce înseamnă un astfel de certificat pentru persoanele diagnosticate cu cancer. 

”Sunt pacienți care în urma bolii sau a complicațiilor tratamentului nu mai pot lucra și au nevoie de un astfel de certificat. E o sursă de venit suplimentară pentru ei. Venitul unui pacient cu cancer durează cam un an de zile, în eventualitatea cea mai fericită. În acel an nu muncește. 

Tratamentul poate dura în funcție de stadiul în care este diagnosticată boala, dar poate dura toată viața. Putem vedea cancerul ca pe o boală cronică, cum e tensiunea, diabetul, care trebuie tratat toată viața. De multe ori, tratamentele pentru cancer pot da niște urmări nedorite”, a declarat dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu din București, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Ce înseamnă tensiune mare și care e valoarea care să te îngrijoreze. Care e PRIMA analiză pe care trebuie să faci: Nu e deloc bine

Factorii de risc pentru cancer, modificabili sau nu. Dragoș Median: Nu încurajez ca toată lumea să-și facă testări genetice, ar fi o nebunie

Apariția cancerului este dată de o serie de factori de risc, unii modificabili, alții nemodificabili. De altfel, un studiu recent a arătat modul în care stilul de viață poate avea un impact asupra stării de sănătate. 

Dr. Dragoș Median a vorbit despre factorii de risc, explicând modul în care putem să ne reducem riscul de apariție al cancerului, dar și cum un test genetic poate să prevină un cancer, iar cel mai cunoscut caz, în acest sens, este cel al actriței Angelina Jolie.

”Sunt situații, într-adevăr, în care putem să identificăm cauza principală a unui cancer. Din păcate, sunt foarte puține aceste situații și iarăși, din păcate, nu putem să generalizăm aceste răspunsuri.

În esență, noi suntem rezultatul interacțiunii dintre două componente. Pe de o parte, genetica este în partea noastră de genotip, totalitatea genelor noastre cu mutații, majoritatea neinteresante, dar uneori și unele patogene, care pot să aibă un răsunet important asupra sănătății.

Pe de altă parte este mediu. Dacă spun mediu, nu mă refer la mediul în care trăim, ci mă refer la interacţiunile pe care noi, ca indivizi, le avem cu ceea ce există în jurul nostru. De la modul în care dormim, cât dormim, ce mâncăm, cum mâncăm, când mâncăm, ce activitate fizică facem, ce expuneri avem la diverși agenți chimici, fizici sau biologici. Toate lucrurile acestea  înseamnă interacțiunea noastră cu cu ceea ce e în jur”, a declarat dr. Dragoș Median, medic oncolog, la Antena 3.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel