Centru de Neuroexcelență, unic în România, la Spitalul Clinic de Urgențe „Nicolae Oblu“ din Iași

Patologie spinală, cursuri ținute la Iași
Un Centru de Neuroexcelență va funcționa la Spitalul Clinic de Urgențe „Nicolae Oblu“ din Iași. Este primul de acest gen din țară.

La Iași funcționează, în premieră națională, un Centru de Excelență în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe „Nicolae Oblu", anunță, pe Facebook, Tudor Ciuhodaru, medic și parlamentar PSD.

Acesta afirmă că unitatea medicală de la Iași va fi prima din România unde se vor face „operații unice în lume utilizând robotul Mazor X".

Ciuhodaru sintetizează noua investiție în opt idei: peste 6 milioane de pacienți vor putea beneficia de noua facilitate medicală; 2 săli de operații cu aparatură de top; 6 noi cabinete medicale; cabinete de fizioterapie cu tot ce e legat de aceste activități; radioterapie pentru pacienții neurooncologici; o piscină pentru pacienții ce necesită recuperare neuro-motorie; o clădire nouă de 2.500 de metri pătraţi; aparatură ultraperformantă de 1,5 milioane de euro.

Ciuhodaru mai precizează că „ora exactă în neurochirurgie se dă acum la Iași" și înșiră o serie de argumente. Acestea sunt:

„1. Avem acum în Iași cea mai performantă aparatură și cei mai buni specialiști (alături de Centrul de Neurochirurgie de la Viena).

2. Vă reamintesc că Iașul are acum și cea mai modernă sală de operații în domeniul Neurochirurgiei și Chirurgiei spinale din sud-estul Europei.

3. Robotul Mazor X achiziționat în 2019 este unicat în tară și singurul din lume ca versiune.

4. Pacienții cu patologie traumatică, tumorală, degenerative sau copiii cu deformări ale coloanei (precum scoliozele) pot beneficia de acest tip de intervenții.

5. Robotul a costat 1,2 milioane de euro și a fost achiziționat cu sprijinul Consiliului Județean și al Ministerului Sănătății. (...)

6. Intervenția este minim invazivă, durează extrem de puțin (chiar puțin peste 1 minut) și este foarte precisă și extrem de sigură (previne erorile umane).

7. Se reduce timpul de spitalizare (la 2-3 zile) iar perioada de recuperare este mult mai scurtă.

8. Concret medicii din spitalul nostru pot folosi acum în toate intervenţiile chirurgicale acest bloc operator ce dispune de: cel mai avansat sistem de imagistică intraoperatorie la nivel mondial: O- Arm2; b) sistem de monitorizare neurofuncțională intraoperatorie NIM-Eclipse; c) masă de operație radiotransparentă din fibră de carbon.

9. Cu ajutorul sistemului imagistic O-Arm2 pot fi operați pacienții cu traumatisme, infecții ale vertebrelor si discurilor sau tumori ale coloanei.

10. 80 de medici din România și din străinătate au testat deja această aparatură.

11. Operaţiile sunt efectuate în condiţii de maximă siguranţă, atât pentru pentru pacient cât şi pentru echipa medicală,

12. Costul pentru achiziţionarea aparaturii, de un milion de euro, a fost suportat în mod egal de Spitalul Clinic de Urgenţă „prof.Dr. N. Oblu" şi de Consiliul Judeţean

13. Spitalul a devenit astfel un centru de pregătire europeană în această tehnologie".

Parlamentarul a mai scris pe rețeaua de socializare că speră ca „aceste demersuri reuşite să nu se oprească aici" și că oamenii trebuie să fie tratați la „Iași, Vaslui, Suceava, Botosani, Bacău, Pașcani, Targu Frumos, Bârlad, Podul Iloaie, Hârlau, Cotnari, Ierbiceni, Schitu Duca la fel ca la Bruxelles. Și lista nu se oprește aici. Și nu mă refer doar la tratament medical".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel