Celulele canceroase pancreatice se hrănesc cu acid hialuronic. STUDIU

Cancer
Acidul hialuronic este o prezență cunoscută în tumorile pancreatice, dar un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan Health Rogel Cancer Center arată că el e de fapt hrană pentru celulele canceroase pancreatice. Asta elucidează misterul creșterii tumorilor de pancreas și este unul dintre motivele pentru care nu funcționează terapiile împotriva acestui tip de cancer care are printre cele mai mici rate de supraviețuire!

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive și letale afecțiuni maligne, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de aproximativ 10% în SUA și devine o cauză din ce în ce mai frecventă de mortalitate prin cancer, rămânând în același timp o malignitate devastatoare cu opțiuni limitate pentru o terapie eficientă. La nivel global, conform ultimelor statistici, cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent cancer la bărbați, al 11-lea cel mai frecvent cancer la femei și a 7-a cauză principală de decese cauzate de cancer. Din aceste motive, cancerul pancreatic este în atenția comunității științifice, care încearcă să descifreze modul în care acest tip de cancer crește și se răspândește. 

Noul studiu care arată că celulele canceroase pancreatice se hrănesc efectiv cu acid hialuronic, publicat recent în eLife (link direct studiu), aduce, așadar, o nouă perspectivă asupra modului în care cancerul pancreatic evoluează și indică noi posibilități de a-l trata, spun cercetătorii. 

Citește și: Totul despre cancerul pancreatic, boala care rămâne silențioasă până când e prea târziu

„O temă centrală în laboratorul meu de cercetare este că cancerul pancreatic care nu răspunde la arsenalul comun de abordări de tratament. Trebuie să ne gândim la această provocare diferit de cum o facem în celelalte cazuri de cancer”, a explicat dr Costas Lyssiotis, cercetător principal al studiului. El și echipa sa studiază metabolismul cancerului pancreatic în modele preclinice: modul în care celulele obțin nutrienți și spectrul de nutrienți pe care le utilizează pentru a alimenta creșterea și a permite rezistența terapeutică.

Micromediul tumoral, sau celulele care alcătuiesc tumora, sunt o combinație de mai multe tipuri de celule diferite, unele maligne, altele nu. Micromediul unei tumori pancreatice este foarte stromal, ceea ce înseamnă că masa tumorală, în sine, este compusă în mare parte din țesut conjunctiv și celule imune necanceroase.

„Stroma apare în procesul natural de cicatrizare al corpului”, a explicat Lyssiotis. „Pe măsură ce aceste cicatrici se formează, se eliberează abudent acid hialuronic”.

Acidul hialuronic, care este un polimer sau un lanț lung de zaharuri, este excelent pentru a atrage și reține apa la nivelul țesuturilor. Când avem prea mult acid hialuronic, tumorile pancreatice devin hiperdense, colapsând venele și fluxul sanguin. Lisiota spune că aceste tumori devin foarte dure.

„Asta nu înseamnă că nu există vene sau artere în interiorul tumorii, ci că sistemul vascular care este acolo nu poate rezista la presiunea extremă”, detaliază cercetătorul.

Hrană pentru cancerul fatal

Cele mai multe studii despre acidul hialuronic în cancerul pancreatic s-au concentrat pe rolul său în crearea acestei densități mari. Un studiu clinic recent, care nu a dat însă rezultatele scontate, a explorat chiar modalități de a degrada acidul hialuronic și de a elibera presiunea asupra tumorilor pentru a permite vascularizației să se extindă și să livreze medicamente, care sunt de obicei dificil de administrat în cancerul pancreatic, având în vedere lipsa fluxului sanguin.

Lyssiotis și echipa sa au vrut să înțeleagă rolul acidului hialuronic dincolo de contribuția acestuia la formarea fiziologică a celulelor canceroase pancreatice. Ei au luat în considerare densitatea acestor tumori și s-au întrebat: dacă celulele canceroase nu au acces la nutrienții derivati din sânge, cum primesc ele nutrienții care alimentează creșterea celulelor și devin tumori?

Noul studiu indică faptul că o modalitate prin care celulele canceroase pancreatice fac acest lucru este prin eliminarea acidului hialuronic în sine.

„Acidul hialuronic nu afectează numai tumorile prin crearea acestei densități, ceea ce face dificil de tratat”, a spus Lyssiotis. „Este literalmente un lanț de zaharuri. Privind retrospectiv, are sens ca și celulele maligne să se hrănească cu acid hialuronic”, punctează cercetătorul. 

Citește și: Cancer pancreatic, cântăreț celebru răpus de boală. De ce e atât de fatal acest tip de cancer

Lyssiotis spune că acest studiu demonstrează cât de bine celulele canceroase pancreatice captează nutrienții pentru a-și menține supraviețuirea și creșterea.

„Am adăugat un alt exemplu într-un număr tot mai mare de dovezi științifice legate de nutrienții și căile pe care nu credeam că le-ar putea folosi celulele canceroase și pe care trebuie să le eliminăm”, a punctat el.

„Studiem acidul hialuronic în cancerul pancreatic de 20 de ani și nimeni nu s-a gândit vreodată să vadă dacă ar putea fi un nutrient pentru celulele canceroase”, a concluzionat Lyssiotis. „Vom săpă mai adânc pe această idee și vom vedea dacă reprezintă o vulnerabilitate terapeutică care poate fi atacată cu medicamente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel