Celule stem, indicii pentru optimizarea transplantului de măduvă și altele

Cercetătorii au descoperit o moleculă care apare în trei boli și care ar putea fi folosită în crearea unui medicament antiinflamator
Un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Southern California, arată că celulele stem transplantate cu succes nu se comportă la fel ca într-o persoană normală. În schimb, radiațiile și dozele înalte de chimioterapie folosite ca să distrugă celulele stem afectate de înainte de transplant, par să declanșeze un „comportament extrem” în noile celule transplantate.

Transplantul medular, care implică transplantarea unor celule stem sănătose, este cel mai bun tratament în multe forme de cancer, afecțiuni ale sângelui sau ale sistemului imunitar. Chiar dacă annual în SUA sunt efectuate circa 22.000 de astfel de intervenții, sunt încă multe lucruri de înțeles asupra modului în care un astfel de transplant funcționează.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Southern California (USC) și Stanford, realizat pe șoareci, adâncește misterul, arătând că celulele stem transplantate cu succes nu se coportă normal, așa cum o fac într-o persoană sănătoasă care nu a trecut printr-un transplant.

Comportamentul extrem al celulelor stem transplantate

În schimb, radiațiile și dozele mari de chimioterapie folosite înaintea transplantului pentru a distrugne celulele stem bolnave declanșează un „comportament extrem" din partea noilor celule transplantate.

Descoperirile au fost publicate, pe 8 ianuarie, în jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of the Sciences (PNAS).

Cercetarea noastră are implicații importante în înțelegerea și optimizarea transplantului medular și asupra oricărui tip de terapie genetică” a spus cercetătorul principal Rong Lu, profesor asistent de biologia celulelor stem și medicină regenerativă la USC. Al doilea auror corespondent este Irving Weissman, director al Institutului pentru biologia celulelor stem și de medicină regenerativă, de la Stanford.

Într-o serie de experimente, cercetătorii au descoperit că atunci când sunt transplantate la un șoarece care a făcut radioterapie, doar o mică parte din celulele stem produc celule de sânge sau pentru sistemul imunitar, în timp ce multe alte celule stem rămân inactive și nu fac nimic.

În plus, după radiații, această mână de celule stem super-productive se concentrează, de asemenea, pe producerea anumitor celule din sistemul imunitar. Cu toate acestea, per total, sângele și sistemul imunitar rămân echilibrate.

La șoareci care nu au făcut radioterapie, toate celulele stem contribuie în mod egal la sânge și sistem imunitar, cu excepția celulelor T, ceea ce sugerează - cred cercetătorii - că tratamentele folosite pentru a asigura succesul transplantului, înaintea acestuia, sunt sursa pentru comportamentul anormal al celulelor transplantate.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel