Cele mai frecvente boli de care suferă românii. Fenomen și CIFRE îngrijorătoare în România

Cele mai frecvente boli de care sufera romanii - FOTO: Pexels @Gerd_Altmann
Bolile macină românii, iar lipsa banilor duce la netratarea afecțiunilor de care aceștia suferă.

Bolile românilor, dar și îmbătrânirea populației reprezintă sunt o problemă reală și îngrijorătoare a țării noastre. Un studiu realizat de FRAMES arată că speranța de viață în România a crescut cu peste patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului pandemiei de COVID-19. Există o disparitate de gen majoră, femeile trăind cu aproape opt ani mai mult decât bărbații.

România se situează peste media europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauza bolilor netratate.

Care sunt cele mai frecvente boli de care suferă românii

Bolile românilor se înscriu în toate ramurile.

Astfel, 35,6 % dintre români suferă de boală cardiacă ischemică 30,4% suferă de accident vascular cerebral 7,2% cancer pulmonar 6,6% boală a ficatului 6,1% pneumonie 4,6% cancer colorectal 4,3% boală pulmonară cronică obstructivă (BPOC)

Mortalitatea prin cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată și mamar care pot fi tratate, potrivit studiului întocmit de FRAME.

Cauzele creșterii ratei mortalității

Dieta neadecvată, tutunul și poluarea aerului sunt principalii factori care duc la creșterea ratei mortalității în România, mai relevă studiul întocmit de FRAME.

Excesul de greutate și obezitatea în rândul adolescenților reprezintă o problemă de sănătate publică din ce în ce mai gravă. Riscul alimentar în România este de 25%, în timp ce media europeană este de 17 procente Unul din cinci adulți români fumează zilnic Poluarea aerului a contribuit la 7 % din totalul deceselor în 2019 (peste 17.000 de decese), pondere peste media înregistrată în țările UE (4 %) Consumul excesiv de alcool este o problemă majoră, în special în rândul bărbaților din România.

Vezi și: Cancerul ovarian și diagnosticarea. Olinca: Este o mare provocare diagnostică

Cheltuielile în sănătate, neglijate de români

Cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor din România sunt printre cele mai scăzute din țările UE, arată raportul FRAME. 

”România și-a majorat în mod semnificativ cheltuielile pentru sănătate, dar rămâne una dintre țările UE cu cele mai scăzute cheltuieli destinate sănătății, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB”, notează raportul.

Sub 1000 de euro procent din PIB pe cap de locuitor reprezintă cheltuielile pentru sănătate în România. țara noastră este urmată de Bulgaria. Pe primul loc se află Norvegia, acolo unde cheltuielile pentru sănătate sunt de peste 4000 de euro pe cap de locuitor.

"Pe fondul îmbătrânirii populației și problemelor de sănătate, următorii ani vor aduce un număr din ce în ce mai mare de pacienți în clinicile medicale. Dincolo de medici, nevoia de asistenți medicali pe diverse specialități va fi una fără precedent’’, a precizat  prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel