Ceasul biologic, rolul acestuia în funcționarea optimă a sistemului imunitar

Sistemul imunitar FOTO: pexels.com
Celulele responsabile cu combaterea infecțiilor și a cancerului funcționează foarte diferit în funcție de ora din zi.

Ceasul biologic, rol. Ceasul biologic influențează eficiența răspunsului imun, au descoperit cercetători americani și canadieni, conduși de Nicolas Cermakian de la Centrul de Cercetare Douglas, SUA, și Nathalie Labrecque de la Centrul de Cercetare al Spitalului Maisonneuve-Rosemont, Canada.

E cunoscut faptul că ritmurile circadiene sunt generate de „genele ceasului", ceea ce înseamnă majoritatea organelor și celulelor - inclusiv cele ale sistemului imunitar, funcționează în funcție de ora din zi. Ritmurile circadiene se regăsesc în diferite aspecte ale fiziologiei, inclusiv somnul, alimentația, activitatea hormonală și temperatura corpului. Ritmurile zilnice ajută organismul să se adapteze la schimbările ciclice din mediu, precum anotimpurile și ciclul de zi și de noapte, potrivit sciencedaily.

În cercetările anterioare, echipa a demonstrat că celulele T reacționează mai mult sau mai puțin puternic la un corp străin în funcție de ora din zi, dar nu se cunoaștea rolul ceasului biologic în acest fenomen.

Ceasul biologic, rol. Teste pe șoareci

"Folosind un model de vaccin pentru șoareci, am observat că, după vaccinare, puterea celulelor T CD8 de a răspunde a variat în funcție de ora din zi. Invers, la șoarecii la care celulele T CD8 erau deficitare de genelor ceasului, ritmul circadian a fost eliminat, iar răspunsul la vaccin a fost diminuat în timpul zilei", explică Nicolas Cermakian, care este și profesor la Departamentul de Psihiatrie al Universității McGill.

Potrivit sursei citate, Nathalie Labrecque afirmă: "Studiul nostru arată că celulele T sunt mai susceptibile să fie activate în anumite ore ale zilei. Identificarea mecanismelor prin care ceasul biologic modulează răspunsul celulelor T ne va ajuta să înțelegem mai bine procesele care reglementează optim răspunsurile celulelor T. Aceste cunoștințe vor contribui la îmbunătățirea strategiilor de vaccinare și a terapiilor imunitare împotriva cancerului".

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel