Testul simplu care poate pune diagnosticul de Parkinson. E nevoie de un control oftalmologic

parkinson - FOTO: Freepik
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.

Cercetători de la Université Laval din Québec au descoperit că retina persoanelor cu boala Parkinson reacționează diferit la stimuli luminoși, în comparație cu retina persoanelor sănătoase. Studiul, publicat în revista Neurobiology of Disease, ar putea revoluționa modul în care este diagnosticată această afecțiune neurodegenerativă, oferind o metodă simplă, accesibilă și non-invazivă de depistare precoce.

"Până în prezent, Parkinsonul este diagnosticat doar după apariția simptomelor motorii evidente, precum tremorul sau rigiditatea musculară. În acel moment, boala este prezentă de câțiva ani, iar neuronii afectați sunt deja într-un proces degenerativ ireversibil. De aceea este esențial să găsim biomarkeri care pot detecta Parkinsonul într-un stadiu incipient al bolii", explică profesorul Martin Lévesque, coordonatorul studiului și cercetător la CERVO Brain Research Centre din Québec City.

Cum funcționează testul

Retina, parte a sistemului nervos central, poate oferi indicii esențiale despre sănătatea creierului.

"Retina este o extensie directă a sistemului nervos central și, prin urmare, oferă o modalitate neinvazivă de a explora creierul. Un răspuns neobișnuit al retinei la stimulii luminoși ar putea indica o patologie care afectează creierul", adaugă Lévesque.

Pentru a testa această ipoteză, echipa sa a examinat 20 de persoane diagnosticate cu Parkinson în ultimii 5 ani.

"Am plasat un electrod pe pleoapa inferioară a fiecărui participant și le-am înregistrat răspunsul retinian la o serie de flashuri cu intensități, frecvențe și culori diferite. Am efectuat același test și pe persoane sănătoase, de aceeași vârstă. Rezultatele obținute de la pacienții cu Parkinson au avut o semnătură distinctă față de cele din grupul de control", explică profesorul.

Testul simplu care poate pune diagnosticul de Parkinson. E nevoie de un control oftalmologic - FOTO: Freepik@vecstock

Confirmări în laborator, pe modele animale

Pentru validarea descoperirii, cercetătorii au repetat experimentul pe șoareci modificați genetic, care exprimau o proteină umană asociată cu Parkinsonul.

"Am folosit șoareci tineri, la care nu se observau încă simptome motorii ale bolii. Și în cazul lor, răspunsurile retiniene au fost diferite față de cele ale animalelor sănătoase. Acest lucru sugerează că manifestările funcționale ale Parkinsonului pot fi detectate într-un stadiu precoce prin examinarea retinei", rezumă Lévesque.

O perspectivă nouă pentru diagnostic și tratament

Boala Parkinson afectează în special persoanele de peste 60 de ani, dar identificarea sa înainte de debutul simptomelor clasice ar putea schimba radical abordarea terapeutică.

"Am putea oferi un examen funcțional al retinei începând de la vârsta de 50 de ani. Prin detectarea precoce, am putea interveni pentru a preveni degenerarea neuronilor implicați în Parkinson. Această metodă ar putea fi folosită și pentru a monitoriza evoluția bolii și eficiența tratamentelor aplicate pacienților", concluzionează profesorul Martin Lévesque.

Această cercetare deschide drumul spre un viitor în care boala Parkinson ar putea fi identificată și tratată înainte să provoace daune majore - totul, cu ajutorul unui simplu test ocular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel