Un detaliu pe care mamografia ți-l...
Densitatea sânilor este un factor important, dar adesea neglijat, în conștientizarea cancerului de sân, evaluarea riscului și practicile de screening. Înțelegerea a ceea ce este densitatea sânilor, a modului în care aceasta afectează riscul de cancer mamar și a semnificației sale pentru screening poate ajuta femeile să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor, potrivit Reuters.
Densitatea sânilor se referă la proporțiile de țesut glandular și conjunctiv în comparație cu țesutul adipos din sân, așa cum se observă la o mamografie. Mai simplu spus, sânii densi au mai mult țesut glandular și fibros și mai puțină grăsime.
Pe o mamografie, atât țesutul dens, cât și tumorile apar albe, ceea ce face mai dificilă detectarea anomaliilor la femeile cu sâni densi. Acest efect de mascare poate duce la ratarea cancerelor în timpul screeningului de rutină, motiv pentru care densitatea sânilor nu este doar un factor de risc pentru apariția cancerului de sân, ci și pentru ca acesta să treacă neobservat până când este mai avansat.
Studii recente la scară largă au confirmat faptul că femeile cu sânii denși prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar în comparație cu femeile cu sânii mai puțin denși, mai grași. De exemplu, un studiu major la care au participat peste 33 000 de femei a constatat că cele cu sânii denși aveau un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta cancer mamar decât cele cu densitate mamară scăzută.
Acest risc crescut este întâlnit atât la femeile tinere aflate în premenopauză, cât și la femeile în vârstă aflate în postmenopauză, deși proporția femeilor cu densitate mamară ridicată tinde să scadă odată cu vârsta.
În termeni practici, femeile cu cea mai mică densitate a sânilor prezintă un risc de 6% de a dezvolta cancer de sân după vârsta de 50 de ani, în timp ce cele cu cea mai mare densitate se confruntă cu un risc mai apropiat de 15%.
Primiți știri de la experți adevărați, direct în căsuța dvs. de e-mail. Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ zilnic pentru a primi cele mai recente știri și cercetări din The Conversation UK, de la politică și afaceri la arte și științe.
Impactul densității sânilor asupra detectării cancerului este, de asemenea, semnificativ. Mamografia, instrumentul standard de screening, este mai puțin sensibilă în cazul femeilor cu sânii denși. În timp ce mamografiile pot detecta cel puțin nouă din zece cancere la femeile cu sâni mai ales grași, sensibilitatea scade la aproximativ șapte din zece la femeile cu sâni extrem de denși.
Acest lucru înseamnă că tumorile pot fi ratate, ceea ce duce la ceea ce se numește „cancere de interval”, cancere care sunt diagnosticate între examinările regulate, adesea într-un stadiu mai avansat.
Metodele suplimentare de screening, cum ar fi RMN-ul, pot ajuta la detectarea cancerelor pe care mamografia le-ar putea omite la femeile cu sânul dens, iar unele studii pilot au arătat că astfel se descoperă cancere suplimentare.
Densitatea sânilor este recunoscută în prezent ca fiind unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul de sân, la fel de important ca istoricul familial sau alți factori de risc discutați frecvent.
Aproximativ 40% dintre femei se încadrează în categoriile cu densitate mai mare, iar sânii denși sunt frecvenți la femeile tinere, la cele care urmează un tratament de substituție hormonală și la cele cu anumite origini genetice și etnice. Cu toate acestea, densitatea sânilor poate fi influențată și de stilul de viață și de factorii hormonali și tinde să scadă odată cu vârsta și cu creșterea indicelui de masă corporală și a obezității.
Având în vedere importanța densității mamare, a existat o mișcare în creștere pentru a se asigura că femeile sunt informate cu privire la densitatea lor mamară după mamografie și pentru a aborda acest aspect în mod corespunzător. Un studiu recent realizat în Regatul Unit a arătat că majoritatea femeilor nu sunt conștiente de densitatea sânilor lor.
În SUA, noile reglementări impun ca toate femeile care se supun unei mamografii să fie informate dacă au sânii denși și să fie sfătuite cu privire la riscurile asociate. Acest lucru urmărește să le permită femeilor să poarte discuții mai informate cu furnizorii lor de servicii medicale cu privire la riscul lor personal și la potențiala nevoie de screening suplimentar.
În ciuda riscului crescut, este important să ne amintim că majoritatea femeilor cu sânii densi nu vor dezvolta cancer mamar. Densitatea sânilor este doar un factor printre mulți alții, iar deciziile privind screeningul și reducerea riscului trebuie luate individual.
Pentru femeile cu sânii denși, se recomandă discutarea cu medicul a opțiunilor de screening suplimentar. Deși în prezent nu există nicio intervenție acceptată pe scară largă pentru a reduce densitatea sânilor, în cercetările mele, explorez noi modalități de abordare a acestui factor de risc.
Pe scurt, densitatea sânilor este un factor de risc comun și semnificativ pentru cancerul de sân și poate complica detectarea cancerului prin mamografie standard.
Femeile ar trebui să fie conștiente de starea densității lor mamare, să înțeleagă implicațiile acesteia atât pentru risc, cât și pentru screening și să colaboreze cu medicii lor pentru a determina cea mai bună abordare pentru situația lor individuală. Pe măsură ce gradul de conștientizare crește și practicile de screening evoluează, se speră că mai multe tipuri de cancer vor fi detectate mai devreme, îmbunătățind astfel rezultatele pentru toate femeile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un detaliu pe care mamografia ți-l...
O nouă cercetare arată că numărul de...
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de...
Nu o să-ți vină să crezi ce au în...
Matcha: elixir verde, moștenire...
Vitamina care te vindecă de COVID și...
Injecția care îți protejează inima și...
Frigiderul, incubator pentru...