Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie

gripa aviara - FOTO: Freepik@wirestock
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Maryland atrage atenția asupra pericolului ascuns reprezentat de infecțiile cu virusul H5N1 în rândul pisicilor domestice și sălbatice. Deși gripa aviară este monitorizată îndeaproape în rândul păsărilor și al animalelor de fermă, cazurile din populațiile feline trec în mare parte neobservate – o greșeală care ar putea avea consecințe grave, spun specialiștii.

"Gripa aviară este foarte letală pentru pisici și trebuie urgent să înțelegem cât de răspândit este virusul în aceste populații, pentru a evalua mai bine riscul de transmitere către oameni", avertizează Kristen Coleman, cercetătoare specializată în boli infecțioase aeropurtate, potrivit Oxford Academic.

Creștere alarmantă a cazurilor în ultimii ani

Analizând cercetări publicate între 2004 și 2024, Coleman și co-autorul Ian Bemis, specialist în științe animale, au identificat 607 cazuri documentate de gripă aviară la pisici în întreaga lume. Acestea au inclus 12 specii – de la pisici domestice până la tigri din grădini zoologice – din 18 țări, iar 302 dintre ele au murit din cauza virusului.

Cei doi cercetători avertizează că aceste cifre sunt, cel mai probabil, subestimate din cauza lipsei unei monitorizări adecvate. În special în 2023 și 2024, s-a înregistrat un "spike" al infecțiilor și deceselor în rândul pisicilor de companie.

Majoritatea acestor cazuri sunt cauzate de cea mai virulentă tulpină a virusului – H5N1 clada 2.3.4.4b – care a avut o rată a mortalității de 90% în rândul pisicilor testate.

Primăvara și vara pot aduce un nou val de infecții

"Odată cu sosirea verii, ne așteptăm ca numărul cazurilor din ferme și din sălbăticie să crească din nou", avertizează Coleman, subliniind că migrația de primăvară a păsărilor poate contribui la răspândirea virusului.

Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie - FOTO: [email protected]

Risc crescut pentru fermieri, veterinari și voluntarii din adăposturi

Deși nu au fost confirmate cazuri de transmitere de la pisici la oameni pentru această tulpină specifică, în 2016 o altă variantă a virusului a fost transmisă de la pisici la oameni într-un adăpost din New York. Specialiștii spun că mutațiile genetice care ar permite transmiterea între oameni ar putea apărea oricând.

"Dorim să protejăm atât oamenii, cât și animalele de companie", spune Coleman, făcând apel la autorități, medici veterinari și stăpâni de animale să crească nivelul de supraveghere și testare.

Grupurile cu cel mai mare risc de expunere includ persoanele care îngrijesc pisici de fermă, cele care au pisici cu acces liber în exterior, dar și medicii veterinari, îngrijitorii din grădini zoologice și voluntarii din adăposturile pentru animale.

Pisicile, prădători naturali – și potențiali vectori de boală

O pisică cu acces liber poate vâna în medie 186 de animale pe an. Acest comportament natural crește semnificativ riscul de infectare, deoarece virusul se poate transmite prin consumul de păsări sau mamifere infectate, hrană crudă contaminată sau lapte crud – inclusiv produse comerciale.

"Cercetările noastre viitoare vor urmări să stabilim prevalența gripei aviare cu patogenitate ridicată în rândul pisicilor aflate în zone de risc, cum ar fi cele din jurul fermelor de lactate", adaugă Ian Bemis.

În afară de protejarea faunei sălbatice și prevenirea accidentelor, păstrarea pisicilor în interior ar putea fi, în contextul actual, și o măsură importantă de sănătate publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Histerectomia precoce, asociată cu un risc cardiovascular crescut

Crossuri externe

pixel