Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani

alzheimer - FOTO: Freepik@eagg13
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.

Un nou studiu condus de cercetători de la Columbia University’s Mailman School of Public Health și Columbia Butler Aging Center atrage atenția asupra faptului că riscul de Alzheimer ar putea apărea mult mai devreme decât se credea anterior.

Conform concluziilor publicate în The Lancet Regional Health – Americas, factorii de risc și biomarkerii asociați cu această boală neurodegenerativă influențează funcția cognitivă încă din perioada cuprinsă între 24 și 44 de ani.

Primele semne înainte de 30 de ani

Este pentru prima dată când un studiu de o asemenea amploare, desfășurat în SUA, analizează sistematic legătura dintre factorii de risc pentru Alzheimer și performanțele cognitive într-o populație tânără și în general sănătoasă. Rezultatele subliniază importanța intervenției timpurii pentru prevenirea declinului cognitiv.

"Anterior, cercetările privind factorii de risc pentru boala Alzheimer s-au concentrat pe persoane cu vârsta de peste 50 de ani. Impactul potențial al constatărilor noastre este substanțial, oferind cercetătorilor și clinicienilor o perspectivă mai clară asupra modului în care acești factori încep să influențeze cogniția înainte de vârsta mijlocie", a declarat Allison Aiello, PhD, profesor de epidemiologie la Butler Aging Center și Columbia Mailman School.

Designul studiului și metoda utilizată

Cercetătorii au folosit scorul CAIDE (Cardiovascular Risk Factors, Aging, and Incidence of Dementia), care include variabile precum vârsta, sexul, nivelul de educație, tensiunea arterială, indicele de masă corporală, nivelul colesterolului, activitatea fizică și prezența genei APOE ε4 — un cunoscut factor genetic de risc pentru Alzheimer.

Datele au fost extrase din valurile IV și V ale studiului longitudinal "Add Health", care monitorizează o cohortă reprezentativă națională din SUA, începând cu anul 1994. În valul IV, cercetătorii au analizat peste 11.000 de persoane cu vârste între 24 și 34 de ani, dintre care 4.507 au furnizat și probe biologice. În valul V, analiza a fost extinsă la persoane între 34 și 44 de ani, incluzând teste cognitive și sondaje prin corespondență.

Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani - FOTO: Freepik

Legătura timpurie cu biomarkerii Alzheimer

"Explorarea relației dintre scorul CAIDE și funcția cognitivă în perioada tinereții și a vârstei adulte timpurii a arătat că există asocieri semnificative cu factorii de risc cardiovasculari mult înainte de 50 de ani", a explicat Aiello.

Pe lângă acești factori de risc tradiționali, studiul a investigat și biomarkeri neurologici, imunologici și inflamatori. Biomarkerii A (amiloid), T (tau) și N (neurodegenerare) — cunoscuți împreună sub acronimul ATN — au prezentat corelații clare cu funcția cognitivă chiar și înainte de apariția simptomelor clinice. Cu toate acestea, factorul genetic APOE ε4 nu a prezentat influențe semnificative în această etapă a vieții, sugerând că efectele sale devin evidente mai târziu.

Importanța prevenției pe tot parcursul vieții

"Rezultatele noastre generale sugerează că biomarkerii sangvini asociați cu boala Alzheimer sunt legați de diferențe în funcția cognitivă cu zeci de ani înainte de apariția simptomelor clinice.

Identificarea timpurie a acestor traiectorii poate fi esențială pentru încetinirea creșterii numărului de cazuri de Alzheimer în deceniile următoare", a concluzionat Aiello.

Acest studiu schimbă paradigma în privința înțelegerii momentului în care începe declinul cognitiv asociat cu Alzheimer. În loc să așteptăm semnele bolii după 60 de ani, cercetătorii sugerează că măsurile de prevenție — cum ar fi controlul tensiunii arteriale, menținerea unei greutăți sănătoase și activitatea fizică regulată — ar trebui începute încă din tinerețe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Studiu. Aragazele pe gaz cresc semnificativ riscul de cancer

Crossuri externe

pixel