Depresia nu mai este considerată o...
Un studiu recent aduce vești bune pentru cei care doresc să îmbătrânească sănătos: consumul regulat de ceai, fructe de pădure și citrice ar putea avea efecte protectoare asupra sănătății fizice și mentale.
O echipă de cercetători a analizat efectele flavonoidelor - compuși bioactivi din plante - asupra procesului de îmbătrânire. Studiul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a inclus peste 86.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, provenite din celebrele cohorte americane Nurses’ Health Study (NHS) și Health Professionals Follow-up Study (HPFS).
Pe lângă creșterea speranței de viață, autorii atrag atenția că proporția de ani trăiți în sănătate deplină nu a crescut, ceea ce face ca prevenirea fragilității și a declinului cognitiv să devină o prioritate majoră în sănătatea publică.
Pentru a evalua aportul de flavonoide, cercetătorii au creat un scor compozit numit flavodiet score (FDS), care reflectă consumul total de alimente bogate în flavonoide - ceai, mere, fructe de pădure, citrice și vin roșu. Datele despre alimentație au fost colectate la fiecare patru ani, prin chestionare de frecvență alimentară (FFQ).
Rezultatele sunt încurajatoare, mai ales în cazul femeilor:
Un FDS ridicat a fost asociat cu un risc mai mic cu 15% de fragilitate, 12% mai mic de sănătate mintală precară și 12% mai mic de deteriorare fizică.Cele mai ridicate consumuri de ceai, vin roșu, mere, citrice și afine au fost legate de o reducere cu 11%-21% a riscului de fragilitate.
O scădere de șapte porții pe săptămână din alimentele bogate în flavonoide a dus la o creștere cu 18% a riscului de fragilitate la femei și cu 60% a riscului de sănătate mintală precară la bărbați.
"Scăderea aportului de alimente bogate în flavonoide cu 7+ porții săptămânale a crescut riscul de fragilitate cu 18% la femei", notează autorii, subliniind că menținerea obiceiurilor alimentare sănătoase este la fel de importantă ca îmbunătățirea lor.
În timp ce afinele și vinul roșu atrag deseori atenția în mass-media, ceaiul s-a dovedit a fi constant asociat cu riscuri reduse în toate cele trei categorii analizate: fragilitate, sănătate mintală și funcționalitate fizică.
"Consumul de ceai a arătat legături consistente cu riscuri mai mici în toate cele trei rezultate ale îmbătrânirii, chiar și atunci când este consumat doar de 3-5 ori pe săptămână", mai notează autorii studiului.
Studiul a mai arătat că nu toate subclasele de flavonoide au același efect:
- Antocianinele (afine, mure) și flavanonele (citrice) au avut cele mai largi beneficii.
- Flavan-3-ol monomers, prezenți în ceai, nu au fost asociați cu o sănătate mintală mai bună, în ciuda efectelor pozitive în celelalte domenii.
Alimentele bogate în flavonoide pot încetini declinul cognitiv și fragilitatea la vârstnici - FOTO: Freepik
Asocierile au fost mai clare în NHS (grupul femeilor), în timp ce în HPFS (grupul bărbaților) s-au observat mai puține corelații. Autorii sugerează că acest lucru ar putea fi explicat de:
o durată mai scurtă de urmărire în cazul bărbaților,mai puține evenimente clinice înregistrate,posibile diferențe de stil de viață, cum ar fi prevalența fumatului.
Autorii recunosc mai multe limite:
- datele au fost autodeclarate, ceea ce poate duce la erori de clasificare;
- confuzii nerezolvate sau neidentificate pot influența rezultatele;este dificil de separat efectele flavonoidelor de alți nutrienți din aceleași alimente;
- participanții au fost în mare parte persoane albe, ceea ce poate restrânge aplicabilitatea rezultatelor la alte grupuri etnice.
"O creștere modestă și realizabilă, cum ar fi trei porții suplimentare pe zi de alimente bogate în flavonoide, a fost asociată cu riscuri semnificativ mai mici pentru aceste rezultate negative ale îmbătrânirii la femei (și pentru sănătatea mintală precară la bărbați)", concluzionează studiul.
Cu alte cuvinte, trei porții zilnice de ceai, fructe de pădure sau citrice pot avea un impact semnificativ asupra riscului de fragilitate, depresie sau scădere a capacității fizice - în special la femei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Depresia nu mai este considerată o...
Alimentele care protejează creierul...
Cele 3 boli comune care omoară. Sunt...
Cum să îți reduci ritmul cardiac de...
Tratamentul care vindecă cancerul...
Peștele care conține o cantitate...
Cea mai contagioasă boală din lume se...
Adevărul despre vaccinuri. Cum sunt,...