Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important

ritm cardiac - FOTO: Freepik
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.

Ritmul cardiac de repaus poate fi un indicator al sănătății tale generale, iar un ritm mai rapid poate semnala o problemă. Însă, cu câteva schimbări de stil de viață, îl poți reduce, explică un cardiolog.

Ce este ritmul cardiac de repaus?

Ritmul cardiac de repaus se referă la numărul de bătăi pe minut ale inimii tale atunci când ești complet relaxat - fie că dormi, stai pe canapea sau te uiți la televizor. Conform British Heart Foundation, un adult sănătos ar trebui să aibă un ritm cardiac de repaus între 60 și 100 bpm (bătăi pe minut), dar acest număr poate varia de la persoană la persoană, în funcție de factori de stil de viață.

Pentru a îți măsura ritmul cardiac de repaus, numără numărul de bătăi ale inimii într-un minut, dar asigură-te că stai liniștit timp de 5-10 minute înainte. Dr. Tamanna Singh, cardiolog la Cleveland Clinic, explică faptul că un ritm cardiac ridicat este adesea un semnal că ceva nu este în regulă cu sănătatea ta.

"De obicei, este un semn că există altceva care se întâmplă în corp", a spus dr. Tamanna Singh, potrivit Surrey.

Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus

Dr. Singh subliniază că exercițiile fizice sunt o metodă excelentă de a reduce ritmul cardiac de repaus.

"Cu cât exersezi mai mult, cu atât inima ta devine mai puternică. Fiind capabilă să pompeze mai mult sânge cu fiecare bătaie, nu va mai fi nevoie să bată la fel de repede, ceea ce va scădea ritmul cardiac", a mai subliniat medicul.

Greutatea și stilul de viață sănătos

Greutatea joacă, de asemenea, un rol important. Cu cât ai mai multă greutate, cu atât corpul tău trebuie să muncească mai mult pentru a transporta sângele prin organism, avertizează cardiologul. Este important să adopți un stil de viață mai sănătos, care include exerciții fizice, hidratare adecvată și somn suficient.

Reducerea stresului

Reducerea nivelului de stres te poate ajuta, de asemenea, să îți scazi ritmul cardiac de repaus, având în vedere că stresul cronic poate duce la creșterea acestuia și poate crește riscul de boli cardiovasculare.

"Pentru a gestiona stresul și anxietatea, învață metode de a induce calmul. Lucrează la mindfulness și încearcă să meditezi sau să faci exerciții de respirație", recomandă Dr. Singh.

Substanțele care îți pot crește ritmul cardiac

Consumul de cafeină, țigări și alcool poate accelera ritmul cardiac. Reducerea acestora sau eliminarea completă din stilul tău de viață poate ajuta la scăderea ritmului cardiac de repaus.

Când să consulți un medic?

Dr. Singh recomandă consultarea unui medic dacă ritmul cardiac de repaus depășește constant 100 bpm. Deși ritmul cardiac de repaus nu este "singurul indicator al sănătății tale", este "definitiv un semn la care ar trebui să fii atent".

Un ritm cardiac rapid, cunoscut sub numele de tahicardie, poate fi uneori cauzat de diverse afecțiuni, cum ar fi infecțiile, anemia sau o tiroidă hiperactivă. Dacă te confrunți cu un ritm cardiac rapid și simptome precum leșin, amețeli, oboseală sau palpitatii, este important să consulți un medic.

Ritmul cardiac de repaus este un indicator important al sănătății tale, iar prin adoptarea unui stil de viață activ și echilibrat, poți să îți reduci riscurile și să îți îmbunătățești starea generală de bine. Dacă ai nelămuriri sau simptome îngrijorătoare, nu ezita să ceri sfatul unui specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel