Ceaiul poate fi atât un remediu, cât și un declanșator al durerilor de cap. Cum alegi ceaiul potrivit pentru tine

ceaiul si durerile de cap Foto: Freepik @pixel-shot.com
Recunoscut pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate, ceaiul poate fi uneori cauza pentru durerile de cap. Descoperă care sunt compușii responsabili.

Ceaiul, o băutură consumată pe scară largă, a fost mereu asociat cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv ameliorarea simptomelor de răceală și reducerea anxietății. Cu toate acestea, relația dintre ceai și durerile de cap este complexă și paradoxală. Ceaiul poate fi atât un leac, cât și o cauză a durerilor de cap, în funcție de tipul de ceai și de persoana care îl consumă.

Experții au oferit informații despre ce ceaiuri sunt cele mai susceptibile de a agrava sau de a îmbunătăți simptomele durerilor de cap. Întrucât ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, este esențial să se ia în considerare impactul potențial al ceaiului asupra simptomelor durerii de cap înainte de a-l consuma.

Vezi și: Ce alimente îți protejează inima. 8 sfaturi pentru o inimă mai puternică și mai sănătoasă

Anumiți compuși pot fi cauza durerilor de cap

Componentele ceaiului pot declanșa dureri de cap în funcție de sensibilitățile individuale. Anumite ceaiuri, cum ar fi matcha, negru, oolong și Earl Gray, conțin cofeină, ceea ce poate duce la dependență și la simptome de sevraj.

Consumul unor cantități excesive de cofeină poate duce, de asemenea, la un somn deficitar, ceea ce poate declanșa, de asemenea, dureri de cap.

Oamenii pot alege ceaiuri fără cofeină pentru a ameliora durerile de cap. Ceaiurile din plante, care conțin plante unice sau amestecuri de plante, sunt opțiuni populare și, de obicei, nu au efect asupra durerilor de cap. Cu toate acestea, ele pot provoca interacțiuni adverse cu medicamente, cum ar fi ashwagandha și lemnul dulce, care pot duce din la dureri de cap.

Taninurile, substanțe chimice care se găsesc în mod natural în copaci, fructe, semințe și unele frunze de ceai, pot provoca, de asemenea, dureri de cap. Acești compuși pot influența eliberarea de serotonină, ceea ce ar putea declanșa o durere de cap, potrivit Health.

Există dovezi limitate că taninurile ar putea interfera cu absorbția de fier, care ajută organismul să transporte oxigenul în sânge. Această stare de deficit de fier ar putea contribui potențial la apariția durerilor de cap.

Histaminele, prezente în mod natural în alimentele care sunt supuse proceselor de fermentare sau de îmbătrânire, pot provoca dureri de cap. Unele ceaiuri, în special cele fermentate, cum ar fi ceaiul negru, pot conține histamine, la care unele persoane pot fi intolerante, ceea ce poate duce la simptome precum dureri de cap, urticarie sau congestie nazală.

Vezi și: Tipuri de dureri pe care nu ar trebui să le ignori. Cum recunoști semnele de avertizare pe care ți le trimite corpul tău

Foto: Freepik @8photo

Cum pot ceaiurile să amelioreze durerea de cap

Ceaiul poate ajuta la reducerea simptomelor cefaleei prin creșterea aportului de apă și menținerea unei stări de hidratare sănătoase. Chiar și o deshidratare ușoară poate declanșa o durere de cap, așa că consumul de ceai ajută la îndeplinirea obiectivelor zilnice de lichide.

Cofeina, care poate fi un factor declanșator al durerilor de cap, poate oferi ușurare prin îngustarea vaselor de sânge dilatate și ameliorarea simptomelor în cantități moderate. În plus, ceaiul poate ajuta la reducerea unor simptome ale durerilor de cap datorită proprietăților sale de relaxare.

Un studiu a constatat că persoanele care au consumat patru cești de ceai zilnic pe o perioadă de 6 săptămâni au fost mai capabile să se recupereze de la stres, sugerând că practicile de relaxare și de autoîngrijire pot fi benefice pentru durerile de cap cauzate de tensiune sau de stres.

Cum găsești ceaiul potrivit pentru tine

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă relația dintre durerile de cap și ceai, dar datele publicate anul trecut în Scientific Reports nu au arătat nicio legătură între consumul de ceai și riscul de migrene în rândul populației europene.

Cu toate acestea, anumite ceaiuri pot oferi o ameliorare a durerilor de cap, cum ar fi ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir și ceaiul de lavandă. Menta conține mentol, care poate calma mușchii și atenua durerile de cap cauzate de tensiune. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și poate ameliora greața, ceea ce îl face benefic pentru durerile de cap asociate cu un stomac deranjat. Lavanda este considerată a avea proprietăți calmante și liniștitoare, reducând stresul și limitând durerile de cap.

Alte ceaiuri care pot oferi ameliorarea durerilor de cap sunt cele care conțin curcumină sau mușețel, dar sunt necesare mai multe date pentru a confirma această relație. Nu este ușor de spus dacă un anumit ceai va ajuta sau va exacerba durerea de cap a cuiva, dar merită explorat în mod individualizat. Răspunsurile individuale la ceai pot varia, și se recomandă consultarea unui dietetician pentru sfaturi dietetice personalizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel