Ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal. Emilian Popovici: Oamenii trebuie să înțeleagă! Nu ne vaccinăm astăzi și suntem protejați de mâine

vaccinul antigripal - FOTO: Freepik@beststudio
EXCLUSIV
Vaccinul antigripal protejează împotriva gripei. Prof. univ. dr. Emilian Popovici a explicat în cât timp vaccinul antigripal produce efecte.

Vaccinarea antigripală este esențială pentru prevenirea gripei și reducerea impactului său asupra sănătății publice. Vaccinarea antigripală ajută la prevenirea infecției cu virusul gripal. Gripa poate fi o boală gravă și, în unele cazuri, poate duce la complicații severe sau chiar la deces, mai ales în rândul persoanelor cu sistem imunitar slăbit sau în cazul grupurilor de vârstă vulnerabile.

Vaccinarea antigripală, esențială

Prof. Univ. Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat, în exclusivitate, la interviurile DC Medical și DC News, despre eficacitatea vaccinului antigripal.

Încă se mai poate vaccinare pentru că între momentul administrării vaccinului și momentul instalării protecției post-vaccinale trebuie să treacă un interval necesar de două săptămâni pentru producerea anticorpilor. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu ne vaccinăm astăzi și suntem protejați de mâine, ci trebuie să treacă două săptămâni. 

Este foarte important acest aspect pentru că altfel omul se vaccinează și are impresia că din momentul vaccinării este protejat, face o viroză respiratorie sau chiar gripă la câteva zile după vaccinare și apoi spune că ”nu mă mai vaccinez pentru că m-am vaccinat și am făcut gripă”. Este important ca oamenii să rețină că vaccinarea antigripală protejează doar față de gripă și protejează față de îmbolnăvire, nu numai față de formele grave. Previne îmbolnăvirea într-un procent foarte ridicat.

Previne doar gripa. Nu previne alte viroze respiratorii”, a explicat prof. univ. Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, în exclusivitate la interviurile DC Medical și DC News.

Vezi și: Care este evoluția sezonului gripal. Emilian Popovici: Se urmărește evoluția infecției gripale în Australia și America de Nord. Așa va fi și în Europa

Gripă - FOTO: Freepik@master1305

Ce trebuie să știm despre vaccinarea antigripală

Vaccinarea contribuie la reducerea răspândirii virusului gripal în comunitate. Persoanele în vârstă, copiii mici, femeile însărcinate și cei cu anumite condiții medicale sunt mai vulnerabili la complicații asociate gripei. Vaccinarea antigripală îi protejează pe acești indivizi și reduce riscul apariției unor forme severe ale bolii.

Gripa sezonieră continuă să reprezinte o amenințare, atât pentru populația aparent sănătoasă cât și, mai ales, pentru persoanele aflatew la rxtremele de vârstă sau cu diverse boli cronice, prin riscurile pe care le produce prin complicațiile produse de infecția cu virus gripal și deces.

Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, cu compoziția recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicații, arată Ministerul Sănătății.

Vezi și: Diferența dintre viroza respiratorie și gripă. Emilian Popovici: Nu poți să duci gripa pe picioare, nici dacă ești Hercules

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel