Acest fruct te ajută să adormi. În...
Mucusul nazal sau secreția nazală, este prezent în organismul fiecăruia dintre noi, iar producem și înghițim aproximativ 500-600 de mililitri de mucus nazal în fiecare zi.
Secrețiile nazale acționează ca o barieră puternică în jurul zonelor corpului predispuse la infecții. Specialistul în ureche, nas și gât, Raj Sindwani, MD, afirmă că "interiorul nasului, precum și tractul digestiv superior al căilor respiratorii în zona capului și gâtului, sunt medii foarte umede", iar mucusul îndeplinește un rol important în protejarea mucoasei și menținerea acesteia umedă.
În special în nas, secrețiile nazale reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor și respinge substanțele nedorite care ar putea să intre în corp.
"El capturează particule și organisme, astfel încât bacteriile pe care le respirăm să nu ajungă direct în plămâni", explică dr. Sindwani, potrivit Cleveland Clinic.
Cu toate acestea, culoarea secrețiilor nazale poate oferi informații despre ce se întâmplă în pasajele nazale, și, deși medicii rar folosesc mucusul nazal ca principala metodă de diagnosticare a bolilor, acesta poate arunca lumină asupra altor afecțiuni. Dr. Sindwani împărtășește semnificația diferitelor nuanțe ale snotului în ceea ce privește sănătatea.
Vezi și: Băutura alcoolică ce reduce colesterolul. Trebuie consumată cu moderație
În general, ești în intervalul normal, dar poate indica și alergii. Mucusul clar este în cea mai mare parte apă, cu proteine, anticorpi și săruri dizolvate. Țesuturile nazale îl produc 24/7, iar cea mai mare parte se scurge în spatele gâtului pentru a fi dizolvată în stomac.
Poate indica congestie. Nasul are țesuturi umflate, inflamate, care încetinesc fluxul de mucus, determinându-l să-și piardă umiditatea și să devină gros și tulbure. Acesta poate fi un semn al unei infecții nazale sau a unei răceli.
Poate indica o răceală sau o infecție în evoluție. Nuanța galbenă provine de la celulele albe din sânge care se grăbesc la locul infecției și apoi sunt îndepărtate după ce au luptat împotriva acesteia.
Secreții nazale - FOTO: Freepik@stoccking
Semn că sistemul imunitar luptă intens, iar mucusul este gros din cauza celulelor albe moarte. Dacă ești încă bolnav după aproximativ 10-12 zile, ar trebui să consulți un medic. S-ar putea să fie sinuzită, o infecție bacteriană tratată cu antibiotice. Dacă ai febră sau te simți foarte rău, mergi la medic imediat.
Vezi și: Ce a fost mai întâi, oul sau găina. Oamenii de știință au descoperit răspunsul final
Țesutul nazal s-a deteriorat cumva, poate din cauza uscăciunii, iritației sau unui impact.
"O culoare complet roșie ar putea fi legată cel mai probabil de o sângerare nazală sau, posibil, de o infecție", spune dr. Sindwani.
Această nuanță ar putea fi sânge vechi, dar probabil este ceva inhalat, precum praf, tutun sau boia de ardei.
"Dacă vezi mucus negru, ai putea inhala ceva ca resturi la locul de muncă și asta s-ar putea aduna în mucusul din nas", explică dr. Sindwani.
Dacă nu fumezi, mucusul negru poate indica și o infecție fungică serioasă.
"Nu vreau să alarmez prea mult, dar există unele infecții fungice care pot produce secreții negre și pot fi foarte, foarte grave. Dar, din fericire, sunt extrem de rare", spune dr. Sindwani.
De fapt, aceste infecții apar de obicei la persoanele cu sisteme imunitare slăbite.
Textura reală a secrețiilor nazale are mult de-a face cu conținutul său de umiditate. Mucusul nazal care curge liber are un conținut mai mare de apă decât mucusul nazal mai dur. Schimbările în textură pot apărea pe parcursul unei boli.
Descărcarea apoasă din nas poate fi un semn de avertizare privind o scurgere de lichid cefalorahidian (CSF). O scurgere apare atunci când există o ruptură a membranei care înconjoară creierul, probabil din cauza unei leziuni sau anumitor condiții medicale, cum ar fi hidrocefalia. Dacă bănuiți că aveți o scurgere de CSF, căutați asistență medicală, potrivit Healthline.
Culoarea nu este întotdeauna cel mai bun indicator dacă ar trebui să vedeți medicul. În schimb, acordați atenție duratei bolii și înrăutățirii altor simptome.
Majoritatea răcelilor durează între 5 și 10 zile. Ele ating de obicei vârful severității între zilele trei și cinci. O infecție bacteriană poate să se agraveze pe măsură ce progresează și să continue dincolo de acest interval de timp.
Alte semne că ar trebui să faceți o programare:
- secreții nazale galbene însoțite de febră care persistă timp de trei sau patru zile consecutive
- durere de cap care poate fi concentrată în jurul sau în spatele ochilor și care este mai intensă când vă aplecați
- umflături în jurul ochilor sau cercuri întunecate
- umflături sau roșeață în jurul ochilor pe tot parcursul zilei
- durere de cap severă
- sensibilitate la lumină
- durere în partea din spate a gâtului
- iritabilitate crescută
- vărsături persistente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest fruct te ajută să adormi. În...
Cu vremea rece care afectează pielea,...
Ai trecut de vârsta de 40 de ani?...
Nadia Comăneci a dezvăluit cum se...
Nu toți veganii au renunțat la carne...
Cum se fierb pastele, de fapt. Cum...
Cele 5 greșeli comune pe care le faci...