Ce se întâmplă în corp atunci când faci saună. Mihai Dobra: Pare utilă până într-un punct. Țineți cont de homeostazie

Sauna - Foto: Freepik @gpointstudio
EXCLUSIV
Ce se întâmplă în corp atunci când faci saună. Medicul Mihai Dobra avertizează.

Sauna este o practică veche, care are o serie de beneficii dovedite pentru sănătate, dar și unele riscuri. Chiar dacă sauna poate fi o practică sănătoasă și relaxantă, este important să o folosești cu măsură și să iei în considerare orice factor de risc înainte de a o utiliza, mai ales dacă ai anumite probleme de sănătate.

Sigur, benefiiciile saunei sunt multiple, de la eliminareatoxinelor din organism prin transpirație și curățarea porilor, până la reducerea stresului.

Foto: Freepik

Sauna poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii și poate ajuta la relaxarea musculaturii și la reducerea nivelului de stres și anxietate. Căldura din sauna poate îmbunătăți circulația sângelui și poate stimula eliberarea de endorfine, substanțe chimice în creier care induc senzația de bine și relaxare.

Mai mult, expunerea la căldura din sauna poate dilata vasele de sânge, ceea ce poate îmbunătăți circulația sângelui, lucru care poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului sanguin către diferite organe și țesuturi.

Chiar există dovezi că expunerea regulată la sauna poate stimula sistemul imunitar, crescând producția de celule albe din sânge și alte substanțe care luptă împotriva infecțiilor.

Ce se întâmplă în corp atunci când facem saună

Cu toate acestea, sauna are și riscuri.

În primul rând, desidratarea.

"Sauna deshidratează! Nu poți face saună de două-trei ori pe zi", subliniază medicul Mihai Dobra.

Căldura din sauna poate determina transpirația excesivă, ceea ce poate duce la deshidratare dacă nu bei suficiente lichide. Este important să te hidratezi corespunzător înainte, în timpul și după sesiunile de saună.

Există riscul de supraîncălzire în sauna, mai ales pentru persoanele cu probleme de sănătate sau pentru cei care nu tolerează bine căldura. Persoanele cu boli de inimă, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni ar trebui să consulte un medic înainte de a face saună.

"Dacă îți echilibrezi aportul hidric și chiar eliminarea de electroniți care sunt extrem de importanți, poți face saună.

Sauna pare utilă până într-un punct. Dar trebuie să ținem cont de eliminarea unor electroliți vitali care au un impact în echilibrul corpului, homeostazia, cum spunem noi", a spus Mihai Dobra, specialist în urologie, într-un interviu pentru DC MEDICAL.

Ce este homeostazia?

*Homeostazia este capacitatea organismului de a menține condițiile interne stabile, în ciuda schimbărilor mediului extern. Acest proces implică reglarea constantă a diferitelor variabile, cum ar fi temperatura corpului, nivelurile de apă și electroliți, pH-ul sângelui, presiunea sanguină, nivelurile de glucoză și altele.

Prin mecanismele sale de reglare, organismul își menține homeostazia pentru a asigura un mediu intern optim pentru funcționarea celulelor și a organelor. De exemplu, când temperatura corpului crește, corpul își reglează temperatura prin transpirație și vasodilatație pentru a încerca să răcească organismul. Pe de altă parte, când temperatura corpului scade, corpul reacționează prin contracția mușchilor și tremurături pentru a genera căldură.

Revenind, inclusiv pentru femeile însărcinate sau pentru femeile care vor să rămână însărcinate există efecte adverse, deoarece căldura excesivă poate afecta dezvoltarea fetală și poate crește riscul de defecte de naștere.

Căldura și umiditatea din sauna pot determina oboseală și amețeli, crescând riscul de leșin sau leziuni.

Deci ce se întâmplă în corp atunci când facem saună?

1. Dilatarea vaselor de sânge, ceea ce îmbunătățește circulația sângelui și poate reduce tensiunea arterială.

2. Transpirație excesivă, pentru că atunci când te expui la căldura din sauna, corpul începe să transpire pentru a se răcori, eliminând astfel toxinele și impuritățile prin piele.

3. Creșterea temperaturii corporale, ceea ce poate stimula sistemul imunitar și poate avea efecte benefice asupra metabolismului.

Reține că este important să te hidratehi corespunzător atunci câdn faci saună. Ia în calcul starea ta de sănătate înainte să folosești sauna și să te epui căldurii excesive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel