Adevărul despre "Blue Monday" sau...
Refluxul acid, o afecțiune frecvent întâlnită în rândul populației, este tratat de mult timp cu medicamente care reduc aciditatea stomacală. Printre cele mai utilizate soluții se numără blocanții de H2, care au fost primii în domeniu, printre aceștia regăsindu-se sinetidina, ranitidina, famotidina și roxatidina.
Ulterior, tratamentele s-au diversificat, iar blocanții de proton au câștigat popularitate, cu omeprazolul fiind cel mai cunoscut, dar și variantele sale generice, cum ar fi omerazol, esomeprazol și radeprazol.
Totuși, pe măsură ce utilizarea acestor medicamente s-a extins, apar și îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale tratamentului. Dr. Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria și membru titular al Academiei de Științe Medicale, atrage atenția asupra riscurilor potențiale asociate cu tratamentele prelungite.
"Cea mai cunoscută inițial au fost receptorii blocanții de H2 de receptor histaminiști din care cea mai cunoscută a fost sinetidina apărut și ranitidina, famotidina, roxatidina.
Mai nou se tratează cu blocanți de proton, dintre care cel mai cunoscut este omeprazolul, omeprazolul original sau genericele care se produc diverse tipuri de omerazol, esomeprazol, radeprazol.
Sigur că nu prea poți să spui asta pe la congrese, că deranjez foarte mult firmele producătoare.
Acest tratament uneori trebuie făcut ani de zile. Sigur că nu este nici foarte ieftin, dar de când au apărut genericele nu e nici foarte scump, însă se produce un fenomen. Dumnezeu ne-a dat nouă în stomac un pH de 1,5 adică foarte acid.
La acest pH de 1,5 nu trăiește niciun germene, deci stomacul are un conținut steril", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Vezi și: Paracetamolul, nociv în cazul vârstnicilor. Studiul de 20 de ani care relevă riscuri grave
Medicamentele pentru refluxul acid - FOTO: Freepik
Conform specialistului, o consecință gravă a acestui proces este apariția metaplaziei gastrice, o schimbare a mucoasei gastrice care poate ajunge la o formă de intestin.
"Acest tratament pe termen lung cu blocați de hidrogen produce o ridicare a pH-ului către 6-7. La acest nivel stomacul începe să se colonizeze bacterian și apare o metaplazie gastrică, care este o metaplazie, de fapt, mucoasă de intestin.
Metaplazia intestinală la rândul ei este o stare precanceroasă. Nu recomandăm niciodată un tratament pe termen lung, de 10 zeci de ani, mai ales atunci când nici nu își are rostul", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Deși medicamentele sunt utilizate frecvent, mai ales în cazurile de reflux gastroesofagian cronic, Dr. Constantinoiu recomandă o abordare diferită în anumite situații.
"Recomandăm un tratament laparoscopic pentru cura herniei hiatale, în care sfincterul esofagian inferior, care este incompetent, se înlocuiește prin înconjurarea, esofagului abdominal cu un inel gastric rezolvă foarte bine problema cu urmări foarte puține dacă este făcută corect", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Adevărul despre "Blue Monday" sau...
Linia de gardă de la secţia de...
De ce răcim iarna chiar dacă ne...
Acest tip de cancer te izolează, te...
Acestea sunt riscurile la care te...
Un bărbat a fost adus la UPU cu o...