Ce se întâmplă când divulgăm un secret. Care este efectul asupra creierului

secret - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio
Ce se întâmplă când divulgăm un secret. Care este efectul asupra creierului.

Ce se întâmplă când divulgăm un secret. Un studiu recent efectuat de cercetători de la Universitatea din Texas, Oklahoma State University și Universitatea din Chicago arată că oamenii își păstrează secrete din motive greșite.

Desigur, expresia "onestitatea este cea mai bună politică" este cunoscută de majoritatea, dar teama de a fi judecați în mod nedrept îi determină pe oameni să ascundă anumite adevăruri despre ei înșiși. Concluziile cercetării au venit ca o surpriză, indicând că dezvăluirea unui secret nu atrage adesea reacții negative, așa cum oamenii își imaginează inițial.

Cercetătorii au realizat 12 experimente, iar rezultatele au condus la concluzii remarcabile. Participanții, care și-au depășit frica de a dezvălui un secret, au constatat că oamenii în care au ales să se încreadă au reacționat mai caritabil și mai înțelegător decât anticipau. Mai mult, studiul a evidențiat așteptări prea scăzute, oamenii anticipând judecăți mai rele decât cele reale atunci când își dezvăluie secretele.

Indiferent că dezvăluiau secrete către străini, cunoștințe, prieteni apropiați sau parteneri romantici, rezultatele au rămas consistente. Chiar și în cazul celor mai apropiați oameni din viața lor, așteptările au fost nealiniate, arată studiul.

"Când ne gândim să transmitem informații negative despre noi înșine, suntem concentrați asupra conținutului mesajului. Dar destinatarii se gândesc la trăsăturile pozitive necesare pentru a dezvălui acest secret, cum ar fi încrederea, onestitatea și vulnerabilitatea", spune coautorul studiului, Amit Kumar, profesor asistent de marketing la Texas McCombs, într-un comunicat de presă, potrivit Phys.

Ce efect are divulgarea unui secret

Secret - FOTO: Freepik@lookstudio

Interesant este faptul că participanții au dezvăluit o gamă variată de informații negative, de la aspecte ușoare, cum ar fi admiterea că nu au învățat să meargă pe bicicletă, până la secrete mai întunecate, cum ar fi mărturisirea infidelității. Cu toate acestea, reacțiile ascultătorilor nu au fost atât de negative pe cât se așteptau cei care dezvăluiau secretele.

Autorii studiului i-au întrebat pe participanți să-și imagineze dezvăluind un secret negativ și apoi să prevadă cum i-ar putea judeca altă persoană.

Apoi, fiecare voluntar a trebuit să dezvăluie secretul acelei persoane în viața reală. În mod cert, judecata așteptată a fost consecvent mai rea decât judecata reală.

Oamenii au fost motivați să dezvăluie sau să ascundă informații în funcție de felul în care credeau că ceilalți i-ar judeca.

"Dacă credem că alții ne vor considera mai puțin de încredere, aceasta poate influența în mod real decizia noastră de a ascunde informații", remarcă profesorul Kumar.

În timpul experimentelor, totuși, dezvăluirea pare să aibă efectul opus. Participanții au evaluat sinceritatea și încrederea dezvăluitorilor mult mai mult decât aceștia se așteptau.

Participanții au dezvăluit secrete către diferite grupuri, inclusiv străini, cunoștințe, prieteni apropiați, membri ai familiei și parteneri romantici. Cu toate acestea, rezultatele au rămas similare indiferent cine auzea secretul.

"Așteptările lor au fost puțin mai precise în cazul celor apropiați, dar au fost în continuare sistematic nealiniate, chiar și în cazul celor mai apropiați oameni din viața lor", explică profesorul Kumar.

Secrete întunecate versus secrete ușoare: Participanții au dezvăluit o gamă largă de informații negative, de la admiterea că nu au învățat niciodată să meargă pe bicicletă până la mărturisirea infidelității. În mod justificabil, oamenii anticipau că secretele mai serioase ar putea genera judecăți mai rele. Cu toate acestea, chiar și pentru secretele mai întunecate, ascultătorii nu au reacționat atât de rău cum anticipau majoritatea.

"Magnitudinea a ceea ce dezvălui poate influența evaluările oamenilor, dar influențează și așteptările tale privind acele evaluări", remarcă profesorul Kumar.

Onestitatea, efect asupra psihicului

În timpul unui experiment, cercetătorii le-au spus participanților ce au învățat, adică oamenii tind să supraestimeze impactul negativ al dezvăluirilor. Această veste a schimbat atitudinea multor participanți către mai multă onestitate.

După ce au fost provocați să mărturisească că au spus o minciună, doar 56% dintre participanți au făcut-o. Cu toate acestea, în rândul celorlalți, unde voluntarii au fost informați că probabil nu vor fi judecați aspru, 92% au ales să-și dezvăluie minciunile.

"Există o povară psihologică asociată cu secretul. Dacă putem schimba așteptările oamenilor pentru a le face mai conforme cu realitatea, ei ar putea fi mai transparenți în relațiile lor", comentează profesorul Kumar.

 Cu toate că niciunul dintre experimente nu a avut loc în mediul de afaceri, autorii studiului cred că aceste constatări s-ar putea aplica și acolo.

Studiul a fost publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel