Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Laptele cu ciocolată, cacao cu lapte sau ciocolată caldă, este un lapte aromatizat de obicei cu cacao și zahăr. Deși este băutura copilăriei, nu este tocmai o alegere bună pentru sănătate, dacă este consumat frecvent.
Deși există și varietăți fără lapte, aici vorbim despre băutura făcută cu lapte de vacă.
Cu toate că este adesea promovat ca o modalitate excelentă de recuperare după un antrenament și o alternativă bună pentru creșterea aportului de calciu și vitamina D la copii, mulți se întreabă dacă nu cumva conținutul ridicat de zahăr al laptelui îndulcit îi umbrește valoarea nutritivă.
Cacaoa cu lapte sau ciocolata caldă se obține în general prin amestecarea laptelui de vacă cu cacao și îndulcitori precum zahărul sau siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.
Este mai bogat în carbohidrați și calorii decât laptele neîndulcit, dar în rest conține niveluri similare de nutrienți. În funcție de tip, 1 cană (240 ml) de lapte cu ciocolată furnizează:
- Calorii: 180-211
- Proteine: 8 grame
- Carbohidrați: 26-32 grame
- Zahăr: 11-17 grame
- Grăsimi: 2.5-9 grame
- Calciu: 28% din doza zilnică de referință
- Vitamina D: 25% din doza zilnică zilnică recomandată
- Riboflavină: 24% din IDR
- Potasiu: 12% din doza zilnică zilnică recomandată
- Fosfor: 25% din doza zilnică zilnică recomandată
Laptele cu ciocolată conține, de asemenea, cantități mai mici de zinc, seleniu, iod, magneziu și vitaminele A, B1, B6, B12.
Laptele este considerat o proteină completă, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie organismul. În plus, este deosebit de bogat în leucină, care pare să fie aminoacidul cel mai implicat în construirea și menținerea unor mușchi puternici.
Laptele este, de asemenea, bogat în acid linoleic conjugat, un tip de grăsime Omega-6 care se găsește în carne și lactate, în special la animalele hrănite cu iarbă. Unele studii sugerează că acidul linoleic conjugat ar putea oferi mici beneficii în ceea ce privește pierderea în greutate - deși nu toate studiile sunt de acord.
Pe de altă parte, deoarece este îndulcit, laptele cu ciocolată conține de 1,5-2 ori mai mult zahăr decât laptele de vacă neîndulcit.
Majoritatea autorităților din domeniul sănătății recomandă limitarea zaharurilor adăugate la mai puțin de 5-10% din aportul zilnic de calorii sau mai puțin de 10 lingurițe de zahăr adăugat pe zi pentru un adult mediu.
O cană (240 ml) de lapte cu ciocolată poate conține până la 3 lingurițe de zahăr adăugat. Așadar, dacă beți prea mult, puteți cu ușurință să depășiți această recomandare.
Laptele cu ciocolată este bogat în calciu, principalul mineral prezent în oasele tale.
Lactatele sunt cea mai mare sursă de calciu alimentar, asigurând aproximativ 72% din aportul zilnic de calciu al unei persoane medii. Restul provine din legume, cereale, leguminoase, fructe, carne, păsări de curte, pește și ouă.
Calciul din lactate este ușor de absorbit. Cercetătorii cred că acesta ar putea fi principalul motiv pentru care lactatele sunt legate în mod constant de dezvoltarea oaselor puternice la copii și adolescenți.
Laptele este, de asemenea, bogat în proteine și fosfor, precum și adesea îmbogățit cu vitamina D - toate acestea fiind substanțe nutritive suplimentare importante pentru construirea și menținerea oaselor și a dinților puternici.
Acest lucru poate explica de ce multe studii leagă consumul de lapte și produse lactate de riscuri mai mici de fracturi și boli ale oaselor, cum ar fi osteoporoza, în special la adulții mai în vârstă.
Acestea fiind spuse, aceste substanțe nutritive nu sunt exclusive produselor lactate. Printre alte alimente bogate în calciu se numără legumele, nucile, semințele, algele marine, verdețurile cu frunze, melasa neagră și unele tipuri de tofu.
Mai multe alimente sunt, de asemenea, în mod obișnuit îmbogățite cu calciu și vitamina D, inclusiv unele tipuri de cereale și sucuri, precum și anumite tipuri de lapte vegetal și iaurturi.
Laptele cu ciocolată vă poate ajuta mușchii să se recupereze după un antrenament epuizant. Acest lucru se datorează faptului că băuturile bogate în carbohidrați și proteine sunt deosebit de eficiente în refacerea zaharurilor, a lichidelor și a electroliților pierduți în timpul exercițiilor fizice.
Acest lucru poate explica de ce laptele cu ciocolată este adesea promovat ca o băutură excelentă pentru recuperare. Acestea fiind spuse, cele mai multe studii care arată beneficiile sunt realizate pe atleți, ale căror antrenamente sunt de obicei mai intense și mai frecvente decât cele ale unui practicant mediu.
Din acest motiv, nu este clar în ce măsură neatleții beneficiază de pe urma consumului de lapte cu ciocolată pentru a se recupera după un antrenament.
O analiză a 12 studii a raportat că laptele cu ciocolată nu a fost mai eficient decât alte băuturi bogate în carbohidrați și proteine pentru îmbunătățirea markerilor de recuperare după efort, cum ar fi lactatul seric și creatin-kinaza (CK) serică.
5 tipuri de BURTĂ. Tu ce burtă ai? Care sunt cauzele, ce boli indică și cum scapi de ea
Consumul regulat de lapte cu ciocolată poate avea mai multe dezavantaje.
Cacaoa are acid oxalic care blochează absorbția calciului din lapte. Mai mult, când dă de calciu, acidul acesta îl lucrează și îl transformă în cristale de oxalați care afectează negativ rinichii, mai ales când copilul bea zilnic lapte cu cacao.
În mod obișnuit, aproximativ jumătate din carbohidrații care se găsesc în laptele cu ciocolată provin din zaharuri adăugate. Unele mărci folosesc sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS), un tip de îndulcitor care a fost legat de obezitate și diabet.
Majoritatea autorităților din domeniul sănătății recomandă ca adulții și copiii să își limiteze aportul de zaharuri adăugate.
De exemplu, Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca femeile și copiii să consume mai puțin de 100 de calorii - sau 6 lingurițe - de zahăr adăugat pe zi, în timp ce bărbații ar trebui să vizeze mai puțin de 150 de calorii sau 9 lingurițe pe zi.
O ceașcă (240 ml) de lapte cu cacao conține, în general, 11-17 grame de zahăr adăugat - aproximativ 3-4 lingurițe. Aceasta reprezintă deja până la o treime din limita superioară zilnică medie a bărbatului și mai mult de jumătate din limita superioară zilnică a femeilor și copiilor.
Consumul excesiv de zaharuri adăugate este legat de creșterea în greutate și de un risc mai mare de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și chiar anumite tipuri de cancer.
Dietele bogate în zaharuri adăugate au fost, de asemenea, asociate cu acneea, cariile dentare și un risc crescut de depresie.
În plus, laptele cu cacao conține lactoză, un zahăr natural care se găsește în lapte și în alte produse lactate.
Multe persoane din întreaga lume nu pot digera lactoza și se confruntă cu gaze, crampe sau diaree ori de câte ori se consumă lactate.
Mai mult, unele persoane sunt alergice la lapte sau dezvoltă constipație cronică atunci când îl consumă. Acest lucru este mai frecvent la copiii mici decât la adulți.
Laptele cu cacao poate crește riscul de a suferi de anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Laptele cu ciocolată este bogat în grăsimi saturate și zaharuri adăugate, care pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii.
De exemplu, cercetările arată că un consum de 17-21% din calorii din zahăr adăugat poate crește riscul de boli de inimă cu 38%, comparativ cu un consum de mai puțin de 8% din calorii din zahăr adăugat.
Mai mult, s-a constatat că zahărul adăugat crește riscul de boli de inimă la copii prin creșterea aportului caloric și a grăsimii corporale. De asemenea, crește factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi nivelul colesterolului LDL (rău) și al trigliceridelor.
Deși unii oameni de știință au început să pună sub semnul întrebării rolul grăsimilor saturate în bolile de inimă, majoritatea experților sunt de acord că dietele bogate în acest tip de grăsimi cresc factorii de risc pentru bolile de inimă.
În plus, cercetările arată că înlocuirea grăsimilor saturate cu alte grăsimi este probabil benefică pentru sănătatea inimii.
De exemplu, un studiu realizat pe parcursul a 20 de ani a raportat că înlocuirea grăsimilor din lactate cu o cantitate echivalentă de grăsimi polinesaturate, care se găsesc în alimente precum peștele gras și nucile, a redus riscul de boli de inimă cu 24%.
În mod similar, un alt studiu de amploare a observat că înlocuirea a doar 1% din caloriile provenite din grăsimi saturate cu aceeași cantitate de calorii provenite din grăsimi nesaturate, cereale integrale sau proteine vegetale poate reduce riscul de boli de inimă cu 5-8%.
În unele cazuri, dietele bogate în lapte și alte produse lactate au fost legate de un risc crescut de anumite tipuri de cancer.
De exemplu, o analiză recentă a 11 studii efectuate la peste 700.000 de persoane, a constatat că bărbații cu un consum ridicat de lactate, în special din lapte integral, pot avea un risc de 1,5 ori mai mare de a muri de cancer de prostată.
În mod similar, o altă analiză recentă a 34 de studii a legat consumul de lactate de un risc cu 20% mai mare de cancer de stomac.
Cu toate acestea, alte studii nu au observat nicio legătură între consumul de lapte sau de produse lactate și riscul de cancer. În unele cazuri, lactatele par chiar să ofere mici efecte protectoare împotriva cancerelor colorectal, de vezică urinară, de sân, pancreatic, ovarian și pulmonar.
Mai mult, dietele bogate în zaharuri adăugate au fost legate de un risc crescut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul esofagian și cancerul de pleură, o membrană care acoperă plămânii.
Deși unele cercetări indică faptul că anumite tipuri de lapte pot crește riscul de a suferi de anumite tipuri de cancer, sunt necesare mai multe studii care să exploreze aceste asocieri înainte de a se putea trage concluzii puternice.
Laptele cu ciocolată furnizează nutrienți importanți, cum ar fi: calciu, proteine și vitamina D. Cu toate acestea, este bogat în calorii și zahăr adăugat, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate și poate crește riscul de a suferi de anumite boli cronice.
Consumul de lapte cu cacao trebuie monitorizat îndeaproape la copii. Prea mult poate contribui la obezitate, carii și alte probleme de sănătate la copii.
Deși laptele cu ciocolată este o băutură gustoasă, ar trebui să fie considerat mai degrabă un desert decât o băutură, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Medicul Virgil Stroescu, supranumit şi "apostolul alimentaţiei sănătoase", atrage atenția și spune că produsele lactate dau un fel de "dependenţă", iar asocierea dintre lapte şi cacao blochează asimilarea calciului în organism.
"Este adevărat că laptele are mult calciu, dar în acelaşi timp, laptele este acid, pentru că are aminoacizi, şi va face şi ca sângele să fie acid. Pentru a se apăra, organismul absoarbe calciul din oase, ajungând în situaţia în care calciul din lapte să nu se absoarbă", atrage atenţia medicul Virgil Stroescu.
Acesta este motivul pentru care persoanele care se ştiu cu deficit de calciu este bine să nu consume această combinaţie prea des.
În acest fel, medicul demontează şi mitul potrivit căruia persoanele care sunt bolnave de osteoporoză trebuie să mănânce multe produse lactate.
"Bătrânii suferă de lipsă de calciu nu pentru că nu mănâncă lactate, ci pentru că au hoţi de calciu. Şi, atunci, vârstnicii care mănâncă lapte în cantitate mare şi brânză multă vor face fracturi de oase şi osteoporoză", a mai spus dr. Virgiliu Stroescu, potrivit Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...