Pielea uscată, cunoscută și ca...
Consumul de produse lactate rămâne un subiect de dezbatere în lumea medicală. Un nou studiu prezentat în august 2018, la Congresul de la Munchen, relevă că persoanele care mănâncă o anumită categorie de lactate tind să trăiască mai mult și să fie protejate de boli de inimă. Cu excepția laptelui, care crește riscul de cardiopatie ischemică și, pe termen lung, de mortalitate prin cauză cardiovasculară.
Produse lactate: mai puține riscuri pentru inimă
Pentru a ajunge la aceste rezultate, profesorul Maciej Banach de la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) și echipa lui au studiat datele unui studiu american realizat în perioada 1999-2010, pe un lot de peste 24.000 de adulți. Cercetătorii au constatat că produsele lactate - iaurt, brânzeturi - se asociază cu un risc scăzut de mortalitate prin boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Consumul de cașcaval, de exemplu, este asociat cu un risc al mortalităţii cu 8% mai mic, dar şi cu risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă sau diabet de tip 2.
Aceste date au fost confirmate de alte 12 studii efectuate pe mai bine de 660.000 de subiecţi în decursul a 15 ani. „Nu am găsit nicio asociere între produsele lactate și bolile cardiovasculare sau mortalitatea generală. Aceste alimente au un efect protector și nu există niciun motiv de a recomanda reducere consumului”, afirmă profesorul Banach.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 450-550 mg de calciu zilnic pentru un adult. În Planul național de nutriție și sănătate din Franța este prevăzut un consum a minimum 3 produse lactate pe zi sau un aport de 900 mg de calciu zilnic pentru adulți.
Ideal ar fi necesarul de calciu să fie asigurat în principal din produse lactate precum iaurturile și brânzeturile.
Laptele, un aliment controversat
Laptele se asociază cu riscul de boli coronariere. „Un studiu vast derulat pe 20 de ani, publicat în 2017, a arătat că un consum mare de lapte este corelat cu un risc dublu de mortalitate, inclusiv prin boli cardiovasculare”, punctează profesorul polonez.
Consumul de lapte pare să crească riscul de boli coronariene cu 4%, potrivit studiului realizat de echipa condusă de Maciej Banach. Mulţi experţi în bolile de inimă sugerează că grăsimea saturată din lapte provoacă inflamație, ceea ce afectează organele interne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Pielea uscată, cunoscută și ca...
Mulți oameni sunt atrași de ideea că...
"Nu munciți mai mult de 8 ore pe zi!...
Primul semn al cancerului pulmonar....
Ce este remodelarea corporală și de...
Băutura preferată a românilor care...