Ce înseamnă planul alb al unui spital. Dr. Adina Geană: Nu ne dorim niciunul, dar niciodată nu știi. Trebuie să fie pregătite

Planul alb - Foto: Freepik @rawpixel.com
EXCLUSIV
Ce înseamnă planul alb al unui spital și când se aplică. 

Planul alb al unui spital este un document care stabilește procedurile și protocoalele standard pentru gestionarea situațiilor de urgență și a dezastrelor în interiorul instituției medicale.

Acest plan este esențial pentru asigurarea siguranței pacienților, personalului și vizitatorilor în cazul unor evenimente precum incendii, cutremure, inundații, război sau alte situații critice.

"SANADOR are 25 de linii de gardă, aproape câte specialități de bază, mari, avem în nomenclatorul nostru de specialități, asigură linii de gardă. Tocmai pentru că are această abordare a unei responsabilități nu doar profesionale, dar și sociale - Ce se întâmplă dacă?

Acum actualizăm și ne punem problema cum să facem vestitul plan alb. 

Planul alb la un spital înseamnă intervenția în caz de victime multiple și orice spital, public sau privat, trebuie să se asigure că este pregătit să poată să preia - dacă doamne ferește se întâmplă ceva - și vedeți că trăim în niște vremuri în care niciodată nu știi, de la dezastre până la războaie și atacuri de tot felul, oricând ceva se poate întâmpla. Nu ne dorim niciunul, evident, dar niciodată nu știi. 

Ori spitalele și standardele sunt foarte clare. Trebuie să fie pregătite și atunci tu trebuie să-ți faci o analiză, tu trebuie să-ți faci o evaluare foarte serioasă și făcută cu profesioniști -  să spui: câți pot să preiau, ce fel de victime, de care tip? Că vorbim de victime de politraumă, într-un cutremur, în accidente colective sau vorbim de intoxicați, de iradiați. Sunt o multitudine de aspecte. 

Pentru că așa e foarte simplu - putem să facem.

Dar când ferească Dumnezeu se întâmplă efectiv - unde e doctorul X, unde e apăratul, nu merge defibrilatorul, tocmai s-a terminat nu știu ce medicament, n-am consumabilele suficiente, nu mai curge apa, nu-mi ține generatorul?!

Astea sunt condiții pe care tu trebuie să le ai asigurate. 

Și sigur, în sectorul privat, lucrurile astea sunt un pic la alt nivel.

Și conștientizarea este alta", a declarat Dr. Adina Geană, director calitate la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Practic, planul alb va tabili o structură clară a echipei medicale în situații de urgență. 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel