Cercetătorii israelieni au dezvoltat...
Sodiul ionic, obținut din surse alimentare, de obicei sub formă de clorură de sodiu (NaCl, sarea de masă obișnuită), este esențial pentru funcțiile fiziologice, iar la oameni sarea este în general considerată foarte gustoasă.
Această îmbinare între gustul plăcut și utilitatea fiziologică poate părea norocoasă - un gust atrăgător contribuie la asigurarea ingerării unei astfel de substanțe vitale.
Cu toate acestea, mecanismele puternice care guvernează retenția și echilibrul sodiului sunt, din păcate, cel mai bine adaptate la un mediu în care încă mai există puțini oameni.
Din multe motive, dietele contemporane sunt bogate în sare, iar aportul zilnic de sodiu este excesiv. Consumul ridicat de sodiu poate avea consecințe patologice.
Pofta de alimente sărate este o experiență comună care poate avea diverse cauze, de la obiceiuri de viață până la afecțiuni medicale.
Deși poftele ocazionale pentru sare sunt normale, cele persistente sau intense pot indica probleme de sănătate sau factori destil de viață care necesită atenție.
Identificarea cauzei este importantă pentru o gestionare adecvată a problemei.
Dacă poftele de sare sunt însoțite de alte simptome sau afectează emnificativ viaa zilnică se recomandă consultarea unui medic.
Există mai multe cauze pentru această poftă.
"Motivele din spatele poftei de sare sunt multistratificate. Nu este doar un singur lucru. Uitați-vă în urmă la ceea ce se întâmpla atunci când vă era poftă de alimente sărate. Asta vă poate ajuta să vă dați seama ce puteți face pentru a recăpăta controlul.
Consumul de prea mult sodiu de-a lungul timpului - chiar dacă este doar puțin mai mult decât cantitățile recomandate ne poate afecta sănătatea generală. Aceste efecte negative se întâmplă cu sau fără hipertensiune arterială.
Este un efect cumulativ - și nu doar asupra tensiunii arteriale. Este sistemic, afectând întregul organism", spune dieteticianul Beth Czerwony.
1. Stresul și factorii emoționali
Nivelurile ridicate de stres pot duce la creșterea producției de cortizol, un hormon asociat cu poftele alimentare, în special pentru alimentele bogate în sodiu.
Această reacție este parte a mecanismului corpului de a face față stresului, potrivit Cleveland Clinic.
2. Lipsa somnului
Privarea de somn dereglează echilibrul hormonal, afectând hormonii precum leptina și grelina, care reglează pofta de mâncare.
Această dereglare poate duce la creșterea poftei de alimente sărate.
Cortizolul: Când nu dormi bine, nivelul cortizolului crește.
Leptina: Leptina îi spune creierului să nu mai mănânce atunci când ești sătul. Mai puțin somn duce la mai puțină leptină - și mai puțin autocontrol în ceea ce privește alimentele pe care le poftiți.
Ghrelin: Ghrelinul determină apetitul. Lipsa somnului declanșează o creștere a nivelului de grelină - și a semnelor de foame.
Serotonina: Cunoscut sub numele de hormonul „senzației de bine”, nivelul serotoninei din creier scade fără o odihnă adecvată. Ca urmare, este posibil să căutați surse externe - cum ar fi acea pungă de chipsuri - pentru a vă face să vă simțiți bine.
"Când oamenii sunt obosiți și tânjesc după sare, au mai puțină voință. Semnele lor de foame sunt mai puternice. Le lipsește energia de a pregăti masa sau de a ieși și de a cumpăra alegeri alimentare sănătoase. Toți acești factori fac mai dificilă lupta împotriva poftelor alimentare", a mai spus Czerwony.
3. Deshidratarea
Când ești deshidratat, corpul poate să-ți ceară sare pentru a încuraja retenția apei și a restabili echilibrul electrolitic.
Recunoașterea și coretarea deshidratării pot reduce aceste pofte, potrivit Healthline.
4. Afecțiuni medicale
Anumite probleme de sănătate se pot manifesta prin pofta de sare:
- boala Addison: această insuficiență suprarenală duce la niveluri scăzute de aldosteron, determinând corpul să elimine excesiv sodiul și să declanșeze pofta de sare.
- sindromul de pierdere cererală de sare (CSWS) - o afecțiune rară asociată cu leziuni cerebrale sau tumori, în care rinichii elimină excesiv sodiu, cauzând hiponatremie și creșterea apetitului pentru sare.
5. Schimbări hormonale
Fluctuațiile hormonale, precum cele din timpul sarcinii sau menstruației, pot indica percepția gustului și pot duce la pofte specifice, inclusiv pentru alimente sărate.
6. Obiceiuri alimentare și deficitul de sodiu
O dietă săracă în sodiu sau pierderile excesive de sodiu prin activități precum exercițiile intense pot determina corpul să ceară sare pentru a-și reface rezervele.
Studiile au arătat că deficitul de sodiu crește preferința pentru alimente sărate, potrivit PMC.
7. Asocieri psihologice
Există legături între consumul de sare și stările emoționale.
Cercetările arată că preferința pentru alimente sărate este asociată cu scoruri mai ridicate pentru depresie, anxietate și stres, sugerând o legătură psihobiologică între pofta de sare și sănătatea mintală, potrivit Oxford Academic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii israelieni au dezvoltat...
Oamenii de știință au descoperit că o proteină găsită în hemolimfa...
Tot ce știai despre uleiul de pește...
Mierea de Manuka, considerată un...
Țiuit în urechi, oboseală sau...
Cercetătorii italieni au descoperit o...
Te-ai întrebat vreodată de ce îți e...