Ce greșeală faci când folosești săpunul. Cum te poți îmbolnăvi din cauza acestuia. De care ar trebui să alegi

sapunul - FOTO: Freepik
Ce greșeală faci atunci când folosești săpunul și cum îți afectează pielea.

Săpunul este indispensabil. Pandemia COVID ne-a făcut pe mulți dintre noi să fim mai conștienți de cât de des ne spălăm pe mâini. Acum ne întrebăm care este mai bun pentru sănătatea pielii și pentru a ucide bacteriile și virusurile: săpunul solid sau cel lichid.

Răspunsul depinde de mai mulți factori. Iată ce trebuie să știi despre săpunul solid vs. săpunul lichid, avantajele și dezavantajele fiecăruia, precum și tipul de săpun pe care experții spun că trebuie să-l evitați.

Săpunul, ce este

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) are o definiție strictă a ceea ce este ”săpunul”, spunând că săpunul trebuie să combine grăsimi sau uleiuri cu un alcalin, cum ar fi leșia. Cele mai populare ”săpunuri” de pe piață - atât în formă de bară, cât și lichidă - sunt fabricate din ingrediente sintetice, deci nu corespund de fapt definiției săpunului.

Nu sunteți sigur de ce tip este săpunul dumneavoastră? Dacă face spumă, este probabil că este sintetic. Detergenții sintetici nu sunt răi pentru dumneavoastră și funcționează, dar mulți oameni se îndreaptă spre săpunurile tradiționale ca o modalitate de a evita substanțele chimice, de a proteja mediul înconjurător și de a susține întreprinderile locale.

Vezi și: Cocoașa, cifoza, cauze și tratament. Ilie: Nu trebuie să stai drept ca o coloană de bambus. O înclinare mai mare devine deficit postural

Care săpun îndepărtează mai bine germenii

Când vine vorba de a vă face pielea să scârțâie de curată, puteți sta liniștiți. Stilul de săpun pe care îl folosiți este o chestiune de preferințe personale. Din punct de vedere sanitar, atâta timp cât conțin ingrediente de curățare, nu contează sub ce formă se prezintă.

”Indiferent dacă săpunul vine sub formă de baton sau sub formă lichidă, ambele sunt la fel de eficiente în reducerea agenților patogeni și în îndepărtarea murdăriei”, spune Rachel Burns, medic dermatolog în Edina, Minnesota, și consultant pentru Sond Skin, o companie de îngrijire a pielii care produce atât săpunuri lichide, cât și solide, potrivit The Healthy.

Care săpun este mai bun pentru sănătatea pielii

Aici poate deveni dificil, deoarece depinde de ceea ce căutați.

Folosiți săpunul lichid pentru hidratare

Dacă vrei să nu-ți usuci și să nu-ți crape mâinile, s-ar putea să ai mai mult noroc cu o formulă lichidă.

”Barele de săpun au adesea un pH ridicat, ceea ce poate face ca pielea să se deshidrateze și să se usuce mai ușor”, spune Dr. Burns.

Cu toate acestea, multe săpunuri în formă de bară din zilele noastre sunt infuzate cu uleiuri și substanțe care hidratează pielea, spune Ryan Smith, PhD, biochimist și entomolog (cercetător de insecte) în Beaverton, OR.

Vezi și: Cum se poate reduce consumul de sare. Ce soluție au găsit americanii. Bilic: Sarea ne învață și porția corectă

Folosiți săpun solid dacă doriți ingrediente mai curate

Este important să fiți atenți la ingredientele din săpunul dumneavoastră, deoarece multe substanțe chimice pot trece prin piele și pot ajunge în sânge, spune Dr. Burns. Cu cât vă spălați mai des pe mâini, cu atât mai mare este potențialul de acumulare a ingredientelor toxice.

Cele mai multe săpunuri solide conțin mai puține și mai multe ingrediente naturale decât săpunurile lichide sau spumante. Dar nu este imposibil să găsești săpunuri lichide cu formulări la fel de curate.

Printre ingredientele de căutat se numără glicerina (un agent de curățare care sigilează umiditatea în piele) și uleiurile esențiale (lămâie, lavandă, trandafir și ulei de cedru). Unele săpunuri vor adăuga, de asemenea, ulei de nucă de cocos, ulei de migdale dulci, unt de shea sau unt de cocos pentru a înmuia și mai mult pielea.

Atenție la ingrediente precum triclosanul (interzis de FDA în 2018, dar care încă se găsește în unele produse de peste ocean) și parabenii (conservanți care prelungesc durata de valabilitate a produselor cosmetice). Persoanele cu alergii ar trebui, de asemenea, să citească etichetele pentru a căuta cuvinte precum ”parfum” sau ”fragrance”, care pot irita pielea sau declanșa alergii.

Vezi și: Apa cu clorofilă, remediu pentru anemia prin deficit de fier. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a lua suplimente de clorofilă

Folosiți săpun lichid pentru o contaminare minimă

Săpunurile solide și cele lichide sunt detergenți la fel de eficienți din punct de vedere al ingredientelor. Dar ambalajul lor ar putea face o diferență în modul în care curăță.

Săpunurile solide stau, în general, într-o baltă umedă pe marginea unei chiuvete umede sau într-un vas de săpun, ceea ce le face mai susceptibile de a dezvolta germeni.

”Săpunurile solide adăpostesc germeni”, spune Smith.

Încă nu este 100% clar dacă acești germeni se transferă pe piele atunci când vă spălați. Nu există prea multe cercetări în acest sens, deși un studiu timpuriu a constatat că săpunul lichid este acoperit cu bacterii care nu se transferă în timpul spălării. Dar Smith spune că germenii se pot transfera la tine atunci când folosești săpunul.

Folosiți săpunul solid dacă aveți alergii

Persoanele cu alergii sau piele sensibilă se descurcă mai bine cu săpunurile care conțin mai puține ingrediente - iar cele pe care le au sunt mai naturale. De asemenea, ar trebui să evite parfumurile și culorile. De obicei, acestea sunt mai ușor de găsit în formulele de săpun solid.

”Săpunurile solide conțin mai puține substanțe chimice, ceea ce înseamnă mai puține șanse de reacție pe piele”, spune Smith.

Vezi și: Teste ADN și VNTR după cutremur: cum se fac și ce se întâmplă dacă nimeni din familie nu te caută. Unde sunt duse victimele. Curcă: Vor apărea resturi umane

Folosiți săpun lichid dacă împărțiți

Dacă împărțiți baia cu alte persoane, ambalajul săpunului lichid îl face o opțiune mai prietenoasă.

”Barele de săpun au o probabilitate mai mare de a acumula bacterii și contaminare în comparație cu săpunul lichid, mai ales dacă locuiți cu alte persoane. Dacă cineva din gospodărie este bolnav, puteți lua cu ușurință germenii acestuia dacă ați împărțit amândoi același săpun”, spune Dr. Burns.

Doar asigurați-vă că curățați și sterilizați regulat exteriorul sticlei. Este unul dintre micile lucruri pe care oamenii uită să le curețe, dar ar trebui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel