Ce este strănutul și de ce ne protejează. Medici de la Fundeni explică

Infecțiile respiratorii
Strănutul este unul dintre modurile prin care organismul uman se menține în siguranță, spun specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni.

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni amintesc, pe rețelele sociale, care este rolul strănutului în buna funcționare a organismului uman.

”Strănutul... este unul dintre modurile prin care corpul se menține în siguranță, pentru că îi transmite creierului că un obiect trebuie eliminat din nas. pornește din sistemul nervos. Traseul semnalului până la creier poate să difere și de aceea oamenii strănută în moduri unice. Este o reacție a sistemului imunitar, care astfel elimină bacteriile și virusurile. Nu uita să porți mască și, astfel, să îi protejezi pe cei din jur când strănuți”, notează specialiștii de la Fundeni pe Facebook. 

Cercetări de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, SUA, susțin că particulele expulzate prin strănut de către o persoană contagioasă ne pot îmbolnăvi și că aceste particule pot ajunge până la 200 de metri.

Răspunsul șocant descoperit de MIT: strănutul pot călători până la 200 de metri. Adică aproximativ două treimi din lungimea unui teren de fotbal. La fel cum datele pe care le introducem în computerul nostru pot fi „transportate” în acel mare univers de stocare numit „Cloud”, noi ne trimitem germenii într-un nor de fiecare dată când strănutăm. Așa este: atunci când strănutăm (și, de asemenea, când tusim), eliberăm nori de gaz care păstrează picături potențial infecțioase și le transportă distanțe lungi.

”Când tușești sau strănutați, vedeți picăturile sau le simțiți dacă cineva strănută pe tine. Dar nu vedeți norul - faza gazelor invizibile. Influența acestui nor de gaz este extinderea gamei de picături individuale, în special a celor mici ”,  a raportat John Bush, profesor de matematică aplicată în MIT, co-autor al studiului.

Fără norul de gaz, aceste picături ar avea mai multe șanse să cadă inofensiv pe pământ, la câțiva metri de strănut. Din păcate, norul de gaz le permite să devină agenți patogeni care circulă oriunde pe o distanță de la cinci până la 200 de ori mai mare. Datele colectate de echipa de cercetare a Institutului de Tehnologie din Massachusetts nu numai că ne spun cât de departe poate ajunge un strănut, ci și cât de rapid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel