Ce este o fobie și care sunt cauzele care declanșează aceste temeri. Cum tratezi o fobie

Ce este o fobie Foto: Freepik @Drazen Zigic
Care este sursa temerilor noastre și cum le putem înțelege mai bine pentru a le trata. Află câte tipuri de fobii există.

Un răspuns excesiv și ilogic la frică este cunoscut sub numele de fobie. Dacă ai o fobie, te poți simți extrem de anxios sau panicat atunci când te întâlnești cu lucrul care îți provoacă teamă. Un obiect, o circumstanță sau o locație poate fi sursa fricii. Spre deosebire de tulburările de anxietate generalizată, fobiile sunt de obicei asociate cu un anumit obiect.

O fobie poate avea de la efecte ușor deranjante până la efecte extrem de incapacitante. Persoanele care suferă de fobii înțeleg frecvent că teama lor este nefondată, însă sunt neputincioase în a o depăși. Munca, educația și relațiile interpersonale pot fi îngreunate de aceste anxietăți.

Cauze

Fobiile pot fi provocate de motive de mediu sau genetice. Tinerii care au o rudă apropiată care suferă de o tulburare de anxietate sunt mai predispuși să experimenteze o fobie. Fobiile se pot dezvolta ca urmare a unor experiențe supărătoare, cum ar fi aproape înecul. Fobiile își pot avea originea în mușcături de animale sau insecte, locuri strâmte și înălțimi.

Acestea sunt frecvente în rândul celor care au boli cronice sau alte probleme de sănătate. Un număr semnificativ de persoane care au suferit leziuni cerebrale traumatice ajung să dobândească fobii. Fobiile sunt, de asemenea, asociate cu dependența de substanțe și cu tristețea.

Simptomele fobiilor diferă de cele ale bolilor mintale grave, cum ar fi schizofrenia. Persoanele cu schizofrenie pot prezenta simptome dezorganizate, iluzii, paranoia, anhedonie și halucinații vizuale și auditive. În ciuda iraționalității lor, persoanele care suferă de frică nu au performanțe slabe la testele de realitate.

Descoperă și: Ceaiul de portocale, băutura lunii decembrie. Este perfect pentru reglarea tranzitului intestinal

Factori de risc

O predispoziție ereditară la anxietate poate expune o persoană la un risc mai mare de a dobândi o fobie. Doar câteva fobii par a fi expuse riscului datorită unor caracteristici precum vârsta, sexul și statutul socio-economic. De exemplu, fobiile de animale sunt mai frecvente la femei. 

Persoanele cu un nivel socio-economic scăzut sau cu copii sunt mai predispuse să sufere de fobii sociale. Cele mai multe persoane cu fobii față de dentiști și medici sunt bărbați.

Vezi și: 10 alimente bogate în fibre. Care ar trebui să fie aportul tău zilnic și ce beneficii are o dietă bogată în fibre

Cum se manifestă o fobie

Cel mai frecvent și cel mai evident simptom al unei fobii este un atac de panică. Caracteristicile unui atac de panică includ:

- Bătăi sau bătăi rapide ale inimii

- Dificultăți de respirație

- Vorbire rapidă sau imposibilitatea de a vorbi

- Amețeli

- Gură uscată

- O senzație de sufocare

- Stomac deranjat

- Greață

- Tensiune arterială crescută

- Tremurături sau frisoane

- Durere sau senzație de presiune în piept

- Transpirație abundentă

- Un sentiment de condamnare iminentă

Totuși, o persoană cu fobie nu trebuie să aibă atacuri de panică pentru un diagnostic precis.

Fobiile pot fi tratate prin metode terapeutice, produse farmaceutice sau o combinație a celor două.

Terapia cognitiv-comportamentală

Pentru fobii, terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este cea mai des utilizată abordare terapeutică. Aceasta presupune expunerea la originea fricii într-un mediu sigur. Oamenii pot deveni mai puțin anxioși și decondiționați cu ajutorul acestui tratament, potrivit Healthline.

Obiectivele principale ale terapiei sunt recunoașterea și modificarea ideilor dăunătoare, a răspunsurilor neplăcute la scenariul fobic și a gândirii negative. Tehnologia realității virtuale este folosită de noile abordări CBT pentru a expune în siguranță pacienții la rădăcinile fobiilor lor.

Medicamente

Medicamentele pentru anxietate și depresie pot ajuta la reducerea răspunsurilor emoționale și fizice la frică. De obicei, cea mai benefică abordare combină medicamentele cu terapia de specialitate.

Terapia de expunere

În timpul terapiei de expunere, care este un tip de terapie cognitiv-comportamentală, lucrezi cu un psiholog pentru a învăța cum să te desensibilizezi față de obiectul sau situația de care te temi. Scopul este de a îmbunătăți calitatea vieții, astfel încât să nu mai fii împiedicat sau chinuit de frica respectivă.

Foto: Freepik @bandak

Tipuri de fobii

Conform DSM-5, fobiile specifice se încadrează, de obicei, în cinci categorii generale:

- Temeri legate de animale (păianjeni, câini, insecte)

- Temeri legate de mediul natural (înălțimi, tunete, întuneric)

- Temeri legate de sânge, răni sau probleme medicale (injecții, oase rupte, căderi)

- Temeri legate de situații specifice (zborul cu avionul, mersul cu liftul, șofatul)

- Altele (frica de sufocare, de zgomote puternice, de înec)

Aceste categorii cuprind un număr infinit de obiecte și situații specifice.

Nu există o listă oficială de fobii dincolo de ceea ce este prezentat în DSM-5, așa că medicii și cercetătorii creează nume pentru ele pe măsură ce apare nevoia. Acest lucru se face de obicei prin combinarea unui prefix grecesc (sau uneori latin) care descrie fobia cu sufixul -phobia.

De exemplu, frica de apă ar fi numită prin combinarea "hydro" (apă) și "phobia" (frică). Există, de asemenea, o frică de frici (fobofobie). Aceasta este de fapt mai frecventă decât ți-ai putea imagina.

Persoanele cu tulburări de anxietate au uneori atacuri de panică atunci când se află în anumite situații. Aceste atacuri de panică pot fi atât de inconfortabile încât oamenii fac tot ce le stă în putință pentru a le evita în viitor.

De exemplu, dacă ai un atac de panică în timp ce navighezi pe mare, s-ar putea să te temi de navigat în viitor, dar s-ar putea să te temi și de atacurile de panică sau să te temi de dezvoltarea hidrofobiei.

În concluzie, o fobie este o teamă neîntemeiată, severă și continuă față de un anumit lucru sau circumstanță. Fobiile specifice sunt asociate cu anumite lucruri și circumstanțe. De obicei, acestea sunt fobii de animale, de aer liber, de probleme de sănătate sau de anumite circumstanțe.

Chiar dacă fobiile pot fi foarte inconfortabile și dificile, medicamentele și consilierea pot fi de ajutor. Este important să mergi la medicul tău pentru o evaluare și opțiuni de tratament dacă suspectezi că ai putea avea o fobie care îți afectează viața.

Este imperativ să urmezi o terapie dacă suferi de o fobie. Poate fi o provocare să depășești fobiile, dar este posibil. Poți învăța să îți controlați grijile și să trăiești o viață fericită și de succes cu ajutorul unei îngrijiri corecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel